Skellefteåseger i seriepremiären
Publicerad: 2013-09-14

Efter två perioder såg lördagens seriepremiär i Skellefteå ut som en rätt säker seger med 3-0 i ryggen och ett bra spel från hemmalaget. Efter ett lite slumpartat mål, en målvaktsskada i Skellefteå och ännu en reducering blev det riktigt spännande i slutet. Skellefteå kunde dock hålla undan och vinna rättvist efter att ha varit starkare i större delen av matchen. Klart bäst på plan var Jocke Lindström som med två egna mål och en assist låg bakom egentligen allt för Skellefteå.

Första perioden

Som utlovat inleds matchen i högt tempo och först efter knappt två minuter kommer första avblåsningen då gästerna drabbas av en utvisning. Bud Holloway hinner missa en chans innan Jocke Lindström stänker in 1-0 rakt upp i krysset. Gästande Frölunda får också tidigt spela powerplay men utan utdelning. Efter 7:09 kommer också 2-0 för AIK, målskytt är Jonas Frögren efter snygg passning från Jocke Lindström.

Frölunda får ett par chanser till att spela powerplay men Skellefteå försvarar sig föredömligt och håller undan. Tillbaka i spel fem mot fem så är det mest Skellefteå som anfaller och skapar bland annat en bra chans för Pontus Petterström som dock Lars Johansson i gästernas mål klarar. I de sista minuterna av perioden kliver dock Frölunda fram och skapar en del framåt. Sammantaget är det hemmalaget so äger den första perioden och leder rättvist.

Andra perioden

Frölunda får sin så långt klart bästa chans i matchen direkt i andra perioden efter slarv från hemmalaget, Henrik Karlsson i målet gör dock en bra räddning. Redan efter 3:30 kommer sedan periodens första mål men då är det Skellefteå och kvällens store spelare Jocke Lindström som gör ett fantastiskt vackert 3-0 med en snygg backhand. Frölunda har dock inte gett upp utan fortsätter försöka och mitt i perioden skapar man en bra chans men Karlsson i målet gör det fortsatt bra.

Jocke Lindström och Robin Figren ryker ihop och trots att det är Figren som startar bråket får Lindström två extra minuter, tveksamt domslut och Frölunda får spela powerplay. Med 13:58 på klockan gör Oscar Sundqvist en snygg brytning i mittzon och blir helt fri mot Johansson som dock kan rädda efter att pucken studsat till, en utvisning med sig får i alla fall Sundqvist. Powerplay fungerar inte alls men omedelbart därefter är Martin Lundberg och Adam Pettersson snubblande nära att göra ännu ett mål för AIK.

Tredje perioden

Först efter knappt tre minuter händer det något intressant i den tredje perioden när Pontus Petterström sånär kan peta in en sargretur. Periodens första mål kommer ett par minuter senare men då är det Frölunda som tar chansen att reducera och försöka komma ikapp Skellefteå. Andreas Johnson gör målet efter en lite förvirrad situation i hemmalagets försvarszon. De dåliga nyheterna fortsätter för hemmalaget då först Henrik Karlsson tvingas utgå skadad och sedan Frölunda gör 3-2 bara sekunder efter att Stefan Steen kommit in på isen.

Skellefteå kommer tillbaka mitt i perioden och efter 12:38 ligger pucken i gästernas mål. Målet blir dock bortdömt eftersom en hemmaspelare ligger i målet. I en stökig situation drabbas sedan lagen av varsin utvisning i en situation där det var svårt att se hur gästernas Erik Gustafsson som bjuder på en hel rad crosschecking inte straffas hårdare än sina kombatanter som inte gjorde mycket alls. Med en dryg minut kvar av tredje perioden tar Frölunda ut målvakten och spelar sex mot fem. AIK avslutar matchen bra och håller undan till seger i seriepremiären.