Förlust i första finalmatchen
Publicerad: 2015-04-12

I den första SM-finalen välkomnade Skellefteå AIK gästande Växjö till Skellefteå Kraft Arena. Växjö fick med sig en ledning från den första perioden efter två mål av Rhett Rakhshani. Den ledningen lyckades man sedan hålla hela matchen ut och vinna den första finalmatchen. Skellefteå jagade i drygt två perioder efter en kvittering men lyckades inte ända fram. Misstagen var lite för många den här kvällen.

Underläge trots bra spel från Skellefteå
Skellefteå inleder matchen bra och skapar närmast konstant tryck nere i Växjös försvarszon under de första fem minuterna. Det är dock gästerna som gör matchens första mål när en puck studsat fram till Rhett Rakhshani framför hemmamålet och han prickat in 0-1 lågt bakom Markus Svensson. Skellefteå fortsätter dock att trycka på och efter halva perioden kommer kvitteringen när Janne Pesonen styr in 1-1 efter snyggt pass från Andrew Calof.

Axel Holmström ser pigg ut, precis som han gjort under hela slutspelet. Efter 13 minuter är han också mycket nära att böka in en retur efter ett långt anfall från hemmalaget. Växjö tar dock återigen ledningen strax därefter via ett hårt skott från blå från Noah Welch som styrs i mål till 1-2 från Rhett Rakhshani. Den ledningen tar Växjö med sig in i andra perioden efter att AIK haft ett klart spelövertag men gästerna visat en grym effektivitet.

Mållös andra period
Skellefteå går till anfall direkt men när det blir press mot Chistopher Nihlstorp i bortmålet flyttar han sitt mål och åker ut. Skellefteå lyckas dock inte riktigt få till spelet med en man mer. Växjö spelar väldigt fysiskt och tacklar hela tiden, Oscar Sundqvist åker dock på en i mittzon som ser väldigt mycket ut som en bentackling, men utan domaråtgärd.

Växjö växer in allt mer i perioden och har några minuter då man trycker tillbaka AIK och då visar man direkt vilket offensivt hot man är och skapar fler farliga målchanser. Man kommer dock av sig när Noah Welch drabbas av en något tveksam utvisning men trots riktigt bra spel i powerplay från AIK så får man ingen utdelning. Man får dock strax därefter ännu en utvisning med sig som man tar med sig in i tredje perioden.

Växjö håller undan
Skellefteå inleder alltså i powerplay men hinner inte skapa något av värde i spelformen.  Tillbaka i spel fem mot fem är matchbilden snarlik den i de första två perioderna med ett Skellefteå som visserligen har mest puck och försöker men som på grund av en hel del misstag inte riktigt lyckas omsätta spelet i målchanser. Växjö spelar å andra sidan bra och får tiden att gå.

Skellefteå får spela powerplay efter en hakningsutvisning och när man får chansen i tät trafik framför mål missar domarna en klar utvisning på Växjö som har tur som klarar sig undan en till utvisning. Tillbaka i spel fem mot fem spelar sig Skellefteå sig till helt öppet mål efter ett snyggt anfall men får inte till sista avslutet. Med nästan exakt två minuter kvar av perioden så åker Patrik Lundh ut och hemmalaget får en sista chans att kvittera i powerplay. Växjö lyckas dock hålla undan och vinner den första finalen.