Örebro vinner svängig match
Publicerad: 2018-10-27
Skellefteå AIK hade goda chanser att ta hem en efterlängtad trepoängare från eftermiddagens drabbning i och mot Örebro, men en stark vändning och avslutning av hemmalaget gjorde att man fick lomma hem poänglösa. Mål av Wingerli, Pudas och Alvarez räckte inte till även om Wingerlis var så snyggt att det borde ha räknats dubbelt tack vare Hedbergs tunnel i förarbetet. Stabilt målvaktsspel av Örebros Stefan Steen och spetsigt anfallsspel av heta Obols och Boucher blev tungan på vägen för närkingarna.

Efter en osedvanligt lång poängtorka med blott tre inspelade pinnar på senaste fem matcherna är det ett megamotiverat Skellefteå AIK som åker på lördagsmatch i Närke idag.

Laget inleder också starkt och visar att man jättegärna vill ta med sig tre pinnar hem till Skellefteå. Örebro visar sedan sin fysiska styrka och skapar fina chanser innan Jonathan Pudas prickar stolpen. Som brukligt i denna idrott räknas inte det som mål hur nära det än kan kännas. Mantas Armalis som fått förtroendet i bortamålet ikväll får göra några kvalitetsräddningar när Örebro skapar chanser. Vi får se ett par dubbelutvisningar och i det andra fyra mot fyra-läget skapar Skellefteå flera fina möjligheter och Oscar Möller får en superchans. Första målet låter dock vänta på sig till minut tretton men den som har väntat på något gott får nu något utsökt. Edwin Hedberg driver upp pucken, gör en tunnel (!), passar Filip Berglund som med en ypperlig passning hittar en fristående Andreas Wingerli som rakar in 0-1. Örebro får chansen i powerplay, men inget mål då. Bättre går det sedan för gästerna som får in eftermiddagens andra mål när de får spela i ett numerärt överläge. Pucken flyttas runt, Joakim Lindström passar Möller som skjuter stenhårt i sargen och den lyckade studsen hamnar hos Jonathan Pudas som tackar, tar emot och gör 0-2. Edwin Hedberg får sedan en slumppuck helt fri framför Stefan Steen, gamle skelleftebekantingen i Örebros målvaktsdress, och gör sånär sitt första mål i Skellefteå-tröjan. En ganska jämn förstaperiod men ett effektivt Skellefteå AIK har gjort två mål, och Örebro noll.

Andra perioden inleds med med hög fart från Skellefteå men Örebro gör ändå periodens första mål när Tylor Spink styr in 1-2. Armalis får nästan tag i pucken men den kryper in till slut. Jaha, då var det spännande igen. Hemmapubliken vaknar till liv och Örebro tar klivet tillbaka in i matchen. Lagen byter sedan chanser med varandra i en fartfylld ishockey, nära mål för Joakim Lindström. Patrik Norén visas ut i två minuter och lyckas inte stoppa Örebros powerplay denna gång heller. Massivt tryck mot Skellefteå-kassen resulterar till slut i Shane Harpers 2-2. Skellefteås numera klassiska firma Möller och Lindström lyckas nästan tråckla in pucken i anfallet efter men Steen motar pucken effektivt. Tommy Samuelsson i bortabåset blir kanske inte superglad när Wingerli sedan får sätta sig i utvisningsditot. Linus Lindström täcker i den spelformen skott som inte många gjort i den vitsvartgula dressen sen Pontus Petterströms glansdagar och Skellefteå klarar den etthundratjugo sekunder långa anstormningen. Skellefteå tar över slutet av perioden och får avsluta i något så ovanligt i afton som ett mållöst powerplay. Ovisst, oavgjort inför tredje.

Historien upprepar sig sedan, för likt i andra perioden startar Skellefteå starkt och trycker fast Örebro. När hemmalaget efter några om och men förmår komma in i anfallszon efter fyra minuter studsar pucken fram till Rodrigo Abols som trycker in pucken till 3-2. Efter en stökig situation kan sen domaren döma mål för Skellefteå då Robin Alvarez lyckats trycka in pucken. I anfallet senare är Andreas Wingerli inte många centimeter från att göra mål på en retur efter ett Jimmie Ericsson-skott. Nu kan man ta på spänningen. PP för ÖHK med tio minuter kvar. Inget mål denna gång. Joakim Lindström sitter på pucken i flera sekunder. Skellefteå anfaller länge, ÖHK kontrar med friläge för Anton Hedman men Armalis står upp fint och räddar. Joakim Lindström provar några skott, men Steen är tät. Med drygt tre minuter kvar gör Jordan Boucher 4-3 efter en fin uppåkning av Jere Sallinen. Med dryga minuten kvar samlar Skellefteå ihop sig i en timeout. Närmare än ett stolpskott kommer man dock inte och jakten på en frisk trepoängare fortsätter för västerbottningarna. Örebro vinner med 4-3 på hemmais.