Powerplay avgjorde för Skellefteå AIK
Publicerad: 2016-10-27

Efter två raka förluster kändes det som ett något pressat Skellefteå AIK som tog emot Linköping på torsdagskvällen. Och det var gästerna som inledde matchen bäst men ändå kunde Skellefteå rycka ifrån med 1-0 i första och 2-0 i den andra perioden. När sedan såväl 3-0 och 4-0 kom i powerplay i den tredje perioden så var matchen avgjord även om Linköping fick ett tröstmål i slutet av matchen. Joni Ortio gör ännu en strålande match i mål och framåt handlade mycket som vanligt om Joakim Lindström.

Linköping har spelet men AIK gör målet

Skellefteå inleder bra med framför allt ett flertal fina aktioner från Joakim Lindström som är sånär att få utdelning ett par gånger med fina framspelningar till Henrik hetta respektive Emil Pettersson. Linköping skapar också en del framåt i inledningen, bland annat har Nicklas Bergfors ett lite överraskande avslut som går i hjälmen på Joni Ortio i hemmamålet.

Med knappt tolv minuter spelade skapar Linköping en jättechans när en retur från ett skott av Kristian Näkyvä är nära men träffar utsidan av stolpen. När sedan Skellefteå får spela powerplay kommer 1-0 efter ett välplacerat skott av Jesper Olofsson. AIK är sedan snubblande nära ännu ett mål men totalt sett är det Linköping som spelar bättre i den första perioden.

Samma matchbild i andra perioden

I inledningen av den andra perioden hänger Skellefteå inte alls med. Linköping biter sig fast i anfallszon och hemmalaget får bara slå ifrån sig. När Jesper Olofsson sticker mellan med en individuell prestation vaknar i alla fall Skellefteå en aning till sist.

Med knappt tolv minuter spelat av den andra perioden utökar hemmalaget ledningen. Efter bra förarbete från Jimmie Ericsson kan Emil Djuse sätta 2-0 efter skott stolpe-in från blålinjen. Och resten av perioden äger AIK spelet plötsligt fullständigt och är riktigt nära att göra ännu fler mål. Periodens sista minut bjuder på flera utvisningar och AIK kommer att inleda den tredje perioden i spel fyra mot tre.

Powerplay-målen avgör

AIK utnyttjar det numerära överläget direkt och sätter 3-0 då Pär Lindholm får öppet mål efter att Adam Pettersson inte riktigt fått träff på sitt avslut framför mål. Efter målet är det dock tydligt att Linköping vill mer framåt än Skellefteå då gästerna tar över spelet och AIK mest ser ut att spela av tiden.

Men det är Skellefteå som gör mål igen när man får spela powerplay och Joakim Lindström stänker in 4-0. Linköping tappar fokus något och släpper till massor av jättechanser för AIK som dock inte får in pucken. Istället gör 4-1 med ett skott utifrån från Gabriel Karlsson. Med lite mer än två minuter kvar får gästerna en chans att spela powerplay men man kommer inte närmare utan AIK vinner trots att man bara bitvis spelar bra.