Bortaförlust efter sent ledningsmål
Publicerad: 2017-09-30
På lördagseftermiddagen gästade Skellefteå AIK Hovet i en match när hemmalaget Djurgården skulle bjuda upp till dans. En jämn och fartfylld match med många spännande inslag och situationer skulle visa sig otroligt jämn in i det sista. Ett sent ledningsmål bäddade dock för hemmavinst och efter ett mål i öppen kasse skulle resultatet skrivas till 4-2 i Djurgårdens favör.

Redan från nedsläpp slår lagen på stort. Inte ens en halv minut in snor Oscar Möller pucken av en djurgårdsback på offensiv blå och passar till Joakim Lindström, som missar skottet. Bara en och en halv minut senare friställs Djurgårdens Markus Davidsson framför mål och skjuter i masken på Joni Ortio. Därefter styr Skellefteå spelet mot offensiv zon, men en spelvändning där René Bourque kommer helt fri slutar med att Ortio får kapitulera, enbart 2 minuter och 55 sekunder från nedsläpp.

Efter den fartfyllda starten tonar spelet ned sig och börjar pendla. Spelvändningar kommer från båda håll och målchanser skapas därefter utan någon utdelning. Otåligheten och känslorna tycks ta överhanden efter halva perioden när båda lagen drabbas av var sin roughing-utvisning. Knappa minuten senare faller ännu en utvisning, denna gång en fasthållning från hemmalagets Lukas Vejdemo. Skellefteå lyckas skapa ett antal chanser under powerplay, dock utan resultat. Istället får Vejdemo ett pass direkt från utvisningsbåset och skjuter med räddning från Ortio. Gästerna svarar några minuter senare med kvittering efter skott från Jonathan Pudas och styrning av Mike Kostka. Det skulle heller inte sluta där. Ytterligare några minuter senare skjuter Andreas Engkvist i ryggen på Ortio och in i mål efter en tilltrasslad situation bakom förlängd mållinje.

Kvittering bäddar för jämn avslutning

Period två börjar avvägande med chanser åt båda håll, först för gästerna men senare också för Djurgården, vilka kommer väldigt nära målet i många situationer. Men spelet ska komma att vända fullständigt efter en hakningsutvisning för värdarna, något som Skellefteå ska komma att utnyttja på 21 sekunder. Joakim Lindström skjuter i krysset precis ovanför axeln på Adam Reideborn i Djurgårdsmålet.

Återigen tar matchen nya vändningar bara sekunder efter kvitteringen, när Morgan Ellis drar på sig en interference. Gästerna ser ut att klara utvisningen men åker på ännu en precis innan Ellis avtjänat sitt straff, denna gång för puck-out. Skellefteå lyckas gå på mål både en och två gånger under det nästan fyra minuter långa boxplayet och kan lugnt styra bort det numerära underläget. Många fulltaliga minuter blev det dock inte innan det finns sex spelare på isen och Djurgården än en gång får chans i powerplay, även om denna chans också blir utan utdelning.

Ortios storspel räcker inte hela vägen

Den tredje perioden inleds med samma energi som den första när Vejdemo för andra gången får åka fri mot Ortio i bortakassen och än en gång får se sig besegrad av finländaren. Kort därefter kommer ytterligare en kontringsmöjlighet för hemmalaget, denna gång två mot två. Djurgården fortsätter trycka på med många fina chanser och bortalaget har svårt att hålla sig kvar i anfallszon i mer än några sekunder. Joni Ortio får således jobba hårt och tar många viktiga räddningar för att hålla sitt lag kvar i matchen. Med åtta minuter kvar får Bud Holloway sätta sig på botbänken för en tripping, något som inte nyttjas, utan nästa mål faller några minuter senare. Axel Jonsson-Fjällby åker upp och trycker sig in i mitten av anfallszonen innan han avlossar ett skott. Returen åker ut mitt i slottet och plockas upp av David Possler, som efter många liggande spelare runt Skellefteås målvakt lirkar in pucken över mållinjen. Skellefteå gör ett sista försök till en kvitteringspuck bakom Reideborn och plockar ut målvakten med mindre än minuten kvar. Istället får Lukas Vejdemo efter sin tredje uppåkning sätta 4-2 i tom målbur och fastställa slutresultatet i en jämn och händelserik match.