Förlust efter märklig matchavslutning
Publicerad: 2018-01-06
Efter en något märklig matchavslutning kunde gästande Linköping säkra tre viktiga poäng mot Skellefteå AIK. Hemmalaget var spelförande och det bättre spelande laget genom hela matchen men hade förtvivlat svårt att få in pucken i mål. Den märkliga avslutningen uppstod när Linköping tilldömdes straff för att Skellefteå spelat med sex man på isen. På den straffen kunde Nick Sörensen sätta det avgörande målet som då betydde 1-3. Att hemmalaget sedan lyckades kämpa in en reducering räckte alltså inte ända fram.

Gordon ger gästerna ledningen

Med spelare borta och några tunga matcher i ryggen har man kastat om en hel del i kedjorna i Skellefteå. Bland annat har Sebastian Ohlsson som varit bra på slutet flyttats upp till andrakedjan. Och det är hemmalaget som har ett tydligt initiativ i spelet i den första perioden.

Jonas Gustavsson spelar dock bra i Linköpings mål och räddar de chanser som hemmalaget skapar. Närmast är Jesper Olofsson med ett skott precis över ribban och Andreas Wingerli som sånär kan stöta in en retur. Istället är det Linköping som i slutet av perioden kan ta ledningen när Andrew Gordon ensam kämpar sig igenom och på egen retur kan peta in 0-1.

Effektiviteten saknas för Skellefteå

Bara drygt 20 sekunder in i den andra perioden drabbas Linköping av en utvisning och AIK spelar powerplay. Spelet fungerar dock inte alls för hemmalaget och istället blir Jimmie Ericsson utvisad, även om domslutet är solklart felaktigt. Linköping får spela ännu ett numerärt överläge några minuter senare men AIK spelar bra boxplay och håller undan.

Skellefteå har fortsatt mycket puck och långa anfall men man lyckas inte skapa tillräckligt många eller tillräckligt bra målchanser. Man får ännu en chans i powerplay i den andra perioden också men man får inte alls till det i den spelformen utan gästerna behåller sin ledning in i den tredje perioden.

Märklig matchavslutning

Skellefteå fortsätter att jaga efter kvittering men knappt fem minuter in i perioden så ger ett felpass från hemmalaget helt fritt för Olle Lycksell som kan sätta 0-2 mellan benen på Joni Ortio. Emil Djuse som slog den olyckliga felpassningen får två riktigt bra chanser att reparera sitt misstag men Gustavsson i målet räddar två gånger om. Linköping spelar på sin ledning enkelt och disciplinerat vilket gör det väldigt svårt för Skellefteå att komma till bra avslut trots att man förlägger mycket speltid i gästernas försvarszon.

Med fyra minuter kvar av perioden kommer dock det efterlängtade målet när Jonathan Pudas stenhårt prickar in 1-2. Joni Ortio på väg ut till båset vänder tillbaka och gör en jätteräddning. Samtidigt tilldöms gästerna ett straffslag för avsiktligt för många spelare på isen efter en lång, lång domarkonferens. En straff som Nick Söresen sätter till 1-3. Med en halvminut kvar av perioden kämpar AIK in 2-3 men närmare än så kommer man inte utan gästerna vinner.