Ombytta roller i Skellefteå
Publicerad: 2019-02-21
När Skellefteå AIK mötte Luleå på bortaplan senast så var det norrbottningarna som stod för spelet men Skellefteå som med grym effektivitet kunde säkra tre poäng. När lagen ikväll möttes i Skellefteå blev rollerna de ombytta då Skellefteå skapade hur mycket som helst, framför allt i de två sista perioderna men inte lyckades få in mer än ett tröstmål i tredje. Luleå sköt hälften så många skott, skapade hälften så många chanser men gjorde dubbelt så många mål och kunde säkra tre poäng med seger 1-2.

Gästerna tar ledningen

Skellefteå får direkt en chans i powerplay men Luleå är aggressiva i boxplay och hemmalaget lyckas inte skapa något tryck mot bortamålet. Efter utvisningen kan dock Luleå få igång spelet och då kan man också flytta ner i Skellefteås försvarszon. Då kommer också ledningsmålet när Robin Kovacs lämnas väldigt ensam i bra skottläge och kan prickskjuta in 0-1 bakom Mantas Armalis.

Skellefteå spelar upp sig efter det insläppta målet och skapar också en jättechans att kvittera när Albin Lundin blir helt ensam med Joel Lassinantti, men Lundins skott går i stolpen. Sammantaget är den första perioden rätt jämn spelmässigt, lagen har delar av perioden då man skapar mer chanser men Luleå är snäppet mer effektiva.

AIK har spelet, men Luleå gör mål

Skellefteå inleder den andra perioden strålande. Man har en närmast konstant press mot bortamålet i periodens första fem minuter, men lyckas inte få in pucken. Pressen avbryts färst då Luleå får spela powerplay. Då kommer en märklig chans då gästerna plötsligt blir fyra spelare ensamma mot Armalis som dock gör en jätteräddning.

Efter tolv minuter är AIK ruskigt nära att spräcka nollan men Albin Lundins avslut stannar på mållinjen och Luleå lyckas rensa ut pucken. Istället kan Luleå utöka sin ledning till 0-2 efter riktigt snyggt spel och mål av Emil Larsson. Med en dryg minut kvar av perioden drabbas Emil Djuse av matchstraff efter en tackling i anfallszon.

Skellefteå når inte ända fram

Luleå får efter det sena matchstraffet i andra perioden inleda den tredje med fyra minuter i powerplay. AIK kan dock spela av utvisningstiden tack vare bra spel i boxplay. När matchklockan börjar närma sig halva perioden kommer sedan den efterlängtade reduceringen. Med en snygg petning hittar Joakim Lindström fram till Oscar Möller som kan sätta en backhand i bortre krysset till 1-2.

Hemmalaget drabbas av ett stort avbräck när Jimmie Ericsson tvingas utgå skadad men man fortsätter att skapa chans efter chans med riktigt bra tryck mot bortamålet. Med lite mindre än två minuter kvar av perioden plockar AIK ut Armalis men trots att man är riktigt nära i slutsekunderna får man inte in pucken utan Luleå vinner.