HV71 hemmaslog Skellefteå AIK
Publicerad: 2018-01-25
I kvällens bortamöte får Skellefteå AIK kapitulera och de regerande svenska mästarna HV71 segrar med 3-1. Emil Djuse antecknas för Skellefteås enda mål och i en småputtrig match är HV71 värdiga vinnare.

Vad passar väl bättre en torsdagskväll än att åka till Jönköping och försöka sig på att bortaslå regerande svenska mästarna HV71? Inte mycket!

Det är ett skadedrabbat hemmalag som Skellefteå AIK får tampas med, och bara fem backar har HV71 lyckats skrapa ihop dagen till ära. Betyder detta att Skellefteå AIK kommer kunna lira runt trissan bland trötta HV-backar eller kommer hemmalaget knyta sina nävar i fickorna likt hårdkämpande lejon (i byxor) för att visa att de minsann är vältränade idrottare? Häng med så får vi se!

Period 1

Efter några minuter av att visst HV-övertag och lite känna-på-varandra-feeling blir det HV71 som lyckas spräcka målnollan. Victor Ejdsell blir målgörare och Lawrence Pilut får tillsammans med Pierre Engvall assistpoäng. Hemmalaget fortsätter pressa högt och Skellefteå får det stundtals svårt att spela ut pucken på ett bra sätt över mittlinjen. Målvakterna Lindvall och Pettersson Wentzel behöver inte ta i så de spricker för att se till att siffrorna 1-0 står kvar på resultattavlan de resterande femton minuterna av perioden. Den kvarten i effektiv speltid är tid som en ishockeyälskare aldrig får igen, med få minnesvärda ögonblick. En tackling av Martin Thörnberg (quelle surprise) är kanske det man vill skriva hem om till mamma men i övrigt kan denna period räknas som småputtrig ishockey av det man i byarna kring Sjöbotten och Hjoggböle kallar bristfällig 'kvalisort'.

Period 2

Historien upprepar sig med ett tidigt hemmamål även i denna period. Marc Zanetti smaskar in ett direktskott som Lindvall inte hinner med på. 2-0. Uppförsbacken blir brantare för bortalaget. När tidigare nämnde tuffe tuffingen Thörnberg gör sig skyldig till en crosschecking på Lindvall får Skellefteå en gyllene chans att komma in i matchen målmässigt. Bortalaget får lite extra tid att förbereda sig för spel i numerärt överläge då det blir problem med sargen och silvertejpen tas fram av vaktmästarna. Och ja, då är det väl lika bra att ta chansen, tänkte Emil Djuse och fick in en reducering. 1-2 och nu är det match igen. Det var ju förstås match redan innan men nu är det mer match. Ni förstår.

HV71 vill dock inte låta fördelen i matchen glida över till Skellefteå utan har flera fina lägen framåt men Gustaf Lindvall gör fina insatser och räddar puck på puck. Skellefteå är inte ofarliga, Petterström styr en puck i ribban och man kämpar på men inte blir det mål, inte. Med en torsdagstrött hemmapublik i Kinnarps Arena och med två lag som verkar fokusera på att ha det bra och räkna motståndare och ständigt vara på rätt sida blir det inte roligare än så i denna period. Nu bör vi ju inte klaga då vi som sitter bredvid isen inte skulle gjort det bättre och ingen blev ju skadad, men visst känns det att detta inte riktigt är en femte och avgörande SM-final, direkt. Med det tabelläge som råder med ett lag (vi kan kalla dem Växjö Lakers eftersom det är deras namn) som seglat ifrån och några lag som om inte sågats av så i alla fall akterseglats hyfsat ordentligt verkar det nästan som att inget av lagen är så där oerhört intresserade av en seger. Men tjugo minuter återstår, nu kanske sambahockeyn tar vid.

Period 3

HV rivstartar genom Mattias Tedenbys rivstarter som tvingar den kommande olympiern Joakim Lindström till en otillåten hakning. Visst tänker man spontant att boxplay är något negativt men med Skellefteås boxplay behöver det inte vara så. De två minuterna bjöd inte bara på ett utan två frilägen! Wingerli och Pettersson blir båda här nekade mål av Petterson Wentzel. I tredje perioden vaknar hemmapubliken till liv och det blir mer och mer frikyrklig väckelsemötesstämning i Smålands Jerusalem. Nästa gång HV71 får läge i sex-mot-fem är de inte lika generösa med frilägen utan istället för två minuters smärtsam golgatavandring kliver Anton Bengtsson fram som lagets frälsare när han utan att ta emot pucken direktskjuter in 3-1 efter 10:42. Känns onekligen som en långfredag för AIK-spelarna just nu, hur mycket torsdag det än står i kalendern. Vid sista power breaket blir Thörnberg utvisad igen och med dryga sju minuter kvar av matchen skulle det ju smaka mumma med en reducering. Nära blir det men Lindholms jätteläge räddas av Pettersson Wentzel. Om vi efterfrågade intensitet och kvalitet i de första perioderna får vi de här sista minuterna i alla fall en redig satsning av Skellefteå mot en reducering men ett rejält kämpande HV71 med pigga backar trots att man rullade på fem håller undan. Denna match kommer kanske inte att gå till historieböckerna som den mest välspelade eller intensiva men en stabil defensiv hos båda lagen fick vi se. Några vassa direktskott som resulterar i mål gör att de tre poängen landar rättvist hos Jönköpingslaget. Redan på lördag får AIK-spelarna dock chans till lite friska poäng då man tar emot Frölunda på hemmaplan.