Djurgården vände och vann
Publicerad: 2018-04-11
Det blev hemmalaget Djurgården som drog det längsta strået ikväll och såg med resultatet 2-1 till att semifinalserien fortsätter. Hemmalaget hade perioder av långa anfall men fick inte till spetsen innan i matchens slutskede. Tim Söderlund gjorde 0-1 för gästande Skellefteå AIK innan hemmalagets store hjälte Patrik Lundh först assisterade till Linus Hultströms kvittering och sedan själv slog in segerpucken.

Dags för semifinal nummer fem och då vänder vi blickarna till nutidsklassisk ishockeymark och arenan som förr kallades Globen och numera på företagssvenska Ericsson Globe. Hemmaplan för Djurgården som har en seger hittills mot Skellefteå AIK som har samlat ihop tre. Mycket står alltså på spel ikväll då en seger för Skellefteå skulle innebära en säkrad finalplats för västerbottningarna och sommarlov för stockholmarna.

Första perioden börjar med en fin chans för Skellefteå AIK då Joakim Lindström stoppas av DIF-keepern Adam Reideborn. Hemmalaget får några chanser innan Skellefteås Bud Holloway bjuder på ett fint skott. Marcus Högström bokförs då för första utvisningen i matchen och Skellefteå AIK plockar fram sina finaste powerplayspecialister. Chanser skapas men inga mål. En till djurgårdsutvisning men Reideborn släpper inte igenom en endaste liten puck bakom sig och Djurgården reder ut dessa boxplay. Några minuters spel i fem mot fem byts strax i nytt spel i numerärt underläge, men denna gång är det Skellefteås Wingerli som gör sig skyldig till en tripping. Efter ett stabilt fredande av det egna målet går de två minuterna snabbt men precis som Djurgården tidigare i perioden får nu Skellefteå AIK ytterligare en utvisning när backen Pudas gör en felbedöming i den klassiska frågan 'Hur länge får en hålla i en annans klubba egentligen'? Djurgården får inte till det nu heller och Henrik Hettas powermove som leder till ett avslut blir det mest minnesvärda. Exakt lika mållöst som matchen startade slutar den första perioden.

Andra perioden inleds som första med ett finfint skellefteåläge, men en lång klubba från DIF-kämpen Mikael Ahlén hindrar Oscar Möller från att stänka in kvällens första balja. Istället tar Djurgården över med frenetisk skridskoåkning och långa anfall där SKellefteå har förtvivlat svårt att få tag i pucken. Djurgården visar imponerande skills och laget känns några storlekar större än gästerna. Skellefteåspelarna ser ändå till att hålla motståndarna på rätt sida och Joni Ortio plockar upp de skott som letar sig genom försvaret. Efter lite gruff får en spelare i varje lag gå och sätta sig på botbänken och nu jämnas spelet ut. Skellefteå får till sitt första längre anfall. Matchen svänger sedan över i SKellefteås favör genom ett mål av Tim Söderlund. 0-1. Helt plötsligt, efter en nästan hel period där Djurgården hållit i taktpinnen, får Skellefteå spela ut och Söderlund gör matchens första mål på egen retur ensam framför Reideborn. Skellefteå fortsätter hålla i spelet men hoppsan hejsan vad nära det är att Djurgårdens Niclas Bergfors råkar kvittera när Skellefteås Djuse råkar slå pucken på nämnde djurgårdsspelare. Ortio är dock alert och ser till att skellefteåledningen håller sig perioden ut.

Tredje perioden drar igång och det är Djurgården som behöver mål för att hålla sig kvar i semifinalserien. Sebastian Ohlsson får till ett skott som hade gått ribba in om han skjutit mot en lite kortare målvakt med tillräckligt reslige Reideborn räddar med axeln. Matchen står sedan och väger, totalt renons på stora lägen. Djurgårdens Jonathan Davidsson provar en fuling och smashar in pucken med vänsterhanden, men inga riktiga mål görs. Trycket höjs ändå i Ericsson Globe och Djurgården skruvar åt tumskruvarna på bortalaget. Linus Hultström får en fin passning från Patrik Lundh och skjuter in pucken jättehårt när Ortio inte hinner med att rädda den. Kvitterat. Några minuter senare är det dags igen för Patrik Lundh att spela en huvudroll när han denna gång slår in en retur bakom Ortio. Efter en stunds domarfundering vid videogranskningen beslutas det att Djurgården har gjort 2-1 och att matchen nu har vänt. När detta blir ett faktum är det blott fyra minuter kvar av matchen men Skellefteå AIK har inte gett upp riktigt än. Joakim Lindström får sånär in en styrning men med två minuter kvar är det fortfarande djurgårdsledning. Ortio får sätta sig på bänken och en sjätte utespelare får kliva in för en sista forcering. Jimmie Ericsson gör en patenterad kroppsfint när han dansar in framför mål och en fin räddning av Reideborn gör att inget arenanamnbyte sker till Jimmie Ericsson Globe. Djurgårdens Gustaf Possler missar årets öppnaste mål så spänningen får finnas kvar. Djurgården pressar fast gästerna bakom eget mål men vips, när det är två sekunder kvar, vaskar ändå Skellefteå fram en högoktanig chans. Bud Holloway hamnar helt fri framför Reideborn men får inte riktigt till avslutet och Djurgården har reducerat och tagit sin andra seger i denna serie.