Målen kom för sent i förlusten mot Färjestad
Publicerad: 2016-11-22

Skellefteå AIK vann skotten med 23-37 men kunde inte få hål på Lars Haugen tillräckligt många gånger för att kunna besegra Värmlänningarna denna tisdagsafton. Anton Grundel spelade väldigt lite men hann med att göra två poäng, även bortalagets Joakim Lindström stod för två poäng men bäst idag var nog Johan Ryno som låg bakom det mesta och skrevs även för ett mål och två assist innan matchen var över.

**Period 1**
Två lag med nedåtgående form visar direkt att man är redo att åka sina ben stumma för att vinna de tre poängen som står på spel under kvällens match. Skellefteå AIK spelar med fart och finess, medan Färjestad spelar smart och åker mer rakt på mål. Frejdiga anfall innebär också en del målchanser, men det första målet skulle komma mer slumpartat än vad spelet hittills visat sig vara. Johan Alm blir hårt uppvaktad i defensiv zon och tappar pucken, turligt nog till medspelare Jimmie Ericsson. Kapten Ericsson misslyckas dock med sin rensning och serverar Anton Grundel mitt framför Joni Ortio. Grundel hittar en lucka och pucken glider retligt in till 1-0 för hemmalaget, redan efter drygt fem spelade minuter

Om första målet var summan av ett misstag, så var andra målet raka motsatsen. Mikael Wikstrand får en passning och kan avlossa ett skott från sin backposition. Ortio ser ingenting då han är skymd av minst två spelare och vi har 2-0 efter dryga nio spelade minuter. Sedan kommer ännu ett Färjestadsmål, denna gång i powerplay efter att Adam Pettersson nacksvingat ner Rasmus Asplund vid en kampsituation framför Skellefteåmålet. Joel Eriksson Ek behöver bara sätta ner bladet och raka in 3-0 efter att Johan Ryno serverat honom en kalaspassning mitt i slottet, där Eriksson Ek står obevakad av de boxplayspelande Skellefteåförsvararna. Efter 3-0 rycker bortalaget upp sig och skapar mer i anfallszonen, men Lars Haugen är tät perioden ut - en period som avslutas med en Skellefteåutvisning när det endast återstår två sekunder.

**Period 2**
Powerplay för hemmalaget i inledningen, men den bästa målchansen hamnar dock hos bortalaget. Ett misslyckat inspel i anfallszonen gör att Joni Ortio ostört kan skicka upp pucken till Andreas Wingerli som blir helt fristående med Lars Haugen. Färjestadsmålvakten är följsam och håller nollan än så länge. Skellefteå fortsätter spela bra och har pucken ofta under kontroll, vilket medföljer tryck på Färjestadskassen och några vassa målchanser. Men när Milan Gulas kommer runt på vänsterflanken och starkt vinner sin närkamp över Anton Danielsson, så gör hemmalaget mål istället. Gulas serverar Jonas Holös som direktskjuter in 4-0 bakom en chanslös Joni Ortio, trots både skott- och spelövertag för Skellefteå AIK.

Färjestad hittar sätt att försvara sig mot Skellefteåanfallarna och ju mer tiden går mot periodpaus, desto mer uträngda i sarghörnen blir Skellefteås anfall. Skellefteå lyckas inte riktigt med samma försvarsteknik när Färjestad lyfter upp spelet, vilket gör att Färjestad har vassare möjligheter när man väl kommer till anfall. Med 33 sekunder kvar kommer hemmalagets första utvisning och det är Magnus Nygren som åker ut för fasthållning. Oscar Möller måttar med två skott, men Haugen klarar bägge (och totalt 17 skott under period två!) och vi har 4-0 efter två spelade perioder.

**Period 3**
Powerplayspelet blir mållöst för bortalaget, men det dröjer bara en minut efter att Färjestad blivit fulltaliga som Haugen får kapitulera. Joakim Lindström vänder bort sin försvarare nere i sarghörnet och spelar till Oscar Möller som från översidan av tekningscirkeln lägger ett dragskott som hittar in bakom Haugen. Haugen ser ingenting eftersom han blir skymd av Jimmie Ericsson i skottögonblicket. En felpassning senare, ungefär en minut efter reduceringsmålet, ger Färjestad en två mot ett-möjlighet och Johan Ryno får chansen att utöka till 5-1, och han tar den. Tung utökning för Färjestad och ännu tyngre för gästerna som nu har 16 minuter på sig att försöka hinna komma ikapp.

Färjestad drabbas av en utvisning i mitten av den sista akten och då reducerar Skellefteå AIK på nytt. Joakim Lindström i position till vänster om målvakten, strax ovanför tekningscirkeln, prickar in 5-2 via målramen. Tiden är knapp för bortalaget att hitta på någonting, men samtidigt blir anfallen mer avtrubbade ju längre matchen fortskrider. I ett anfall som till en början såg ut att inte leda någonstans fick Emil Pettersson tag i pucken efter en passning från sin kedjekamrat Adam Pettersson. Emil sätter 5-3 högt och det återstår nu tre minuter för bortalaget att kämpa sig ikapp. Med två minuter kommer ett jätteläge för Pontus Petterström, men pucken letar sig utanför stolpen med bara några centimeter och det innebar sista målchansen för gästerna som får se sig besegrade med 5-3 i Karlstad mot det mer effektiva Färjestad.

Mål: 5-3 (3-0, 1-0, 1-3)
Skott: 23-37 (7-8, 8-17, 8-12)
Utvisningsminuter: 6-8 (0-4, 2-0, 4-4)