Kämpig inledning - odiskutabel bortaförlust
Publicerad: 2019-02-16
Frölunda visar en imponerande effektivitet och just idag var det ingen tvekan om att det var göteborgslaget som var det starkare laget. Fem puckar fick Mantas Armalis släppa in första tjugo. Han hann rädda en straff i den första perioden också, så man kan med fog tala om ett visst Frölundatryck. Den slutgiltiga spiken i kistan slås sedan i av Simon Hjalmarsson redan efter två minuters spel i andra perioden. Målskyttet tar sedan en paus till mitten av tredje perioden då Joakim Lindström hyfsar till siffrorna med ett mål innan Frölunda petar in avslutande 7-1.

Vi har i stort sett en vårdag i februari i Göteborg idag och Skellefteå AIK är på besök för att försöka ta några poäng av Frölunda denna eftermiddag.

Skellefteå AIK startar friskt och får till några skott i inledningsminuterna men Johan Mattsson stoppar i Frölunda-kassen stoppar dessa. Frölunda kommer sedan in i matchen och får igenom några skott innan ett väldigt märkligt mål kan skrivas in i protokollet. Det är Frölunda som gör det genom superhete Anders Grönlund som nu gjort poäng i fem matcher i rad. Pucken går i en höööög båge över Mantas Armalis och så går den in i mål. 1-0 och då får vi se om Skellefteås fina form med ett helt gärna bortasegrar på sistone är stark nog att vända detta. Matchens första utvisning ges till Fredrik Lindgren som får sitta av två minuter. Utvisningen blir mållös men i sekvensen efter detta blir det mål igen. Linus Nässén tar returen som kommer ut efter returen och kan skjuta in den i ett öppet mål då Armalis räddat två gånger och inte kan göra det en tredje gång. 2-0 i spelminut elva. Uppförsbacken blir inte mindre för gästerna åttio sekunder senare när laget hamnar i numerärt underläge igen. Efter en minut i den spelformen tar Frölundaspelaren med det mycket transatlantiska namnet Brandon Gormley och skjuter ett gammalt hederligt slagskott som Armalis inte får tag i. Det var 3-0, det. 4-0 kommer några minuter senare genom veteranen David Printz med klockan på 16:16. Femtio sekunder senare kommer Max Friberg fri men blir hakad och straffslag är dömt. Armalis stänger till och nyss nämnde Friberg får inte bli målskytt på straff. Edwin Hedberg blir sedan utvisad och även denna utvisning resulterar i mål. 5-0 görs efter 18:51 av Ponthus Westerholm som tillåts trycka in pucken. Första perioden är sedan över, och vilken period det blev för hemmalaget. Allt kan dock hända i hockey så västerbottningarna kan fortfarande se ett ljus i mörkret.

Andra perioden startar och det är pigga ben hos gästerna i upptakten i de första två minuterna. Efter 2:11 gör dock Simon Hjalmarsson 6-0 där Skellefteå-spelarna inte riktigt får tag i pucken. Efter målet blir spelet lite mer böljande och lagen byter chanser. Frölunda går kanske ner några procent då de av förklarliga skäl inte har någon större desperation i sitt sökande efter nästa mål. Oscar Möller i bortalaget fortsätter vara skottvillig men inget riktigt farligt kommer fram. Efter nio spelade minuter får Adam Pettersson pucken och spelar fram Bud Holloway men en klubba av västkustskt snitt hinner emellan och stör.

Gamle skellefteåbekantingen Joel Mustonen får sånär ett superläge men då är det en västerbottnisk klubba som stoppar situationen. Frölunda får fler lägen att göra sjuan när Fagemo och Hjalmarsson kommer fria men då räddar Armalis. Kan bli några uppmanande ord från herr målvakt till kamraterna i försvaret i afton. Skellefteå får ett läge i powerplay efter sexton minuters spel i denna period men inga skott kommer fram till Mattsson. Robin Alvarez får till ett skott med en sekund kvar av perioden men idag är inte riktigt en sån där dag då skotten för gästerna går in med några tiondelar kvar som ju har hänt tidigare i år. Skellefteåspelarna går till periodvila med ’bara’ ett mål insläppt på den senaste perioden och får jobba vidare utifrån det.

I tredje perioden startar Skellefteå AIK piggt igen med lägen för Joakim Lindström och Edwin Hedberg, men Mattssons nolla i hemmamålet förblir intakt. Man får ytterligare en chans att träna på spelet i numerärt överläge men efter trettio sekunders spel med en man mer på banan ges pucken bort till Mustonen som plötsligt får ett kanonläge som Armalis får göra allt rätt på för att rädda. Frölunda verkar inte ha stillat sin hunger efter att göra fler mål men Arrmalis har stått för några väldigt fina räddningar. Det blir inga större chanser i powerplay och det verkar vara få spelare i något av lagen som skulle protestera så jättemycket om matchen skulle blåsas av redan nu. Linus Fagemo i Frölunda får en chans men Armalis plockar pucken. Det blir en märklig stämning när resultatet gör att matchen är avgjord även om den teoretiskt sett ju inte är det.

Efter tretton spelade minuter av tredje perioden lever matchen upp lite till igen när Joakim Lindström slår in en puck via en Frölunda-back. Mattsson får alltså inte hålla nollan. Mustonen vill inte vara sämre och gör i sekvensen direkt efter en fin aktion med stark skridskoåkning och petar in pucken i mål. Det blir alltså inga tennis-siffror idag, utan vi närmar oss bandyditon när det står 7-1 på tavlan. Ett till powerplay hinner de svartgula med i avrundningen av matchen men några fler mål ser vi inte. Olycksfall i arbetet eller ej får de kommande omgångarna utvisa. En rättvis seger för hemmalaget denna dag.