Lindström låg bakom Skellefteås vändning
Publicerad: 2019-09-14
Matchreferat
Skellefteå AIK välkomnade IK Oskarshamn till årets första match i SHL och Oskarshamns första match i SHL någonsin. Det var gästerna som började bäst och efter ett mål i den första perioden så får man också en tvåmålsledning tidigt i den andra. Då vaknar dock hemmalaget till och går med tre snabba mål upp i ledning. Det hinner dock vända redan innan andra paus efter två mål från Oskarshamn som hade ledningen in i tredje perioden. Där kunde dock Joakim Lindström kliva fram och kvittera och på övertid var det samma Lindström som satte det avgörande 5-4 i spel fyra mot tre.

Många misstag i första

Inledningsvis är det inget av lagen på isen som bjuder på något direkt skönspel. Det missas passningar till höger och vänster och skapas inte speciellt mycket matnyttigt framåt från något lag. Skellefteå får också en tidig chans att spela powerplay men lyckas inte skapa några farligheter där heller.

Istället är det gästerna som får göra matchens första mål när hemmasonen Johan Alm i spel fyra mot fyra får en bra passning och dundrar in 0-1 med ett perfekt placerat slagskott. Inte den roll Alm haft i Skellefteå de senaste åren direkt, Alm som dessutom förärats kaptensrollen i Oskarshamn.

Fortsatt slarv men många mål

I den andra perioden börjar målen att rasa in. Först är det Oskarshamn som efter lite bök i anfallszon får fram pucken till Tyler Kelleher som sätter 0-2. Svaret från Skellefteå kommer dock omedelbart då hårt jobb ger pucken till Niclas Burström som kan reducera till 1-2. Och inte ens en minut senare är det kvitterat när Andreas Wingerli sätter 2-2 med öppet mål, pucken går in via skridskon.

Skellefteå tar sedan också ledningen efter ett snuggt mål från Linus Lindström som ensam med Fredrik Pettersson-Wentzel blir frispelad av Oscar Möller och kan trycka upp 3-2 i nättaket och ge Skellefteå ledningen för första gången i matchen. Oskarshamn lyckas dock komma tillbaka först genom ett välplacerat skott från Philip Engsund till 3-3 och sedan en tursam studs på en skridsko till 3-4.
Skellefteå räddar oavgjort

Det är ett frustrerat Skellefteå som kommer ut till spel i den tredje perioden. Det är också fullt fokus framåt direkt från början vilket också ger utdelning. Efter sju minuter blir det rejält stökigt kring Oskarshamns mål och pucken landar hos Joakim Lindström som kan trycka in kvitteringen till 4-4.

I andra halvan av den tredje perioden vaknar plötsligt Philip Broberg till liv ordentligt. Först med en soloåkning genom gästernas försvar som ha sånär lyckas göra mål på och sedan i bytet efter när han dribblar sig igenom och får med sig en utvisning. I periodens sista minut blir det bråk och Albin Eriksson åker ut för en slashing medan Simon Despres får matchstraff efter att han skallat Eriksson.

Joakim Lindström avgör

Philip Broberg och Adam Pettersson hinner skapa varsitt öppet läge innan Albin Eriksson kommer tillbaka in på isen och tre minuters powerplay väntar för hemmalaget. Inledningsvis så får man inte alls ordning på spelet i numerärt överläge. Men när man väl lyckas ställa upp i anfallszon så smäller det direkt då Joakim Lindström sätter 5-4 i första krysset från sitt vanliga läge i powerplay. Skellefteå vinner en målrik men inte så välspelad säsongsdebut.