Uddamålsfall efter uppehållet
Publicerad: 2017-11-14
Referat
Efter en veckas landslagsuppehåll ställde sig Skellefteå återigen med fullt manskap på isen och kickade igång SHL igen i Behrn Arena mot Örebro. Efter att detta första inbördes möte för säsongen svängt både en och två gånger fick Skellefteå se sig besegrade med ännu en uddamålsförlust.

Kvällens drabbning i Behrn Arena började med ett aningen avvaktande spel, även om tempot är högt redan från nedsläpp. Lagen byter puckinnehav med varandra och varken hemmalaget eller Skellefteå kommer särskilt långt ner i anfallszon. Men med knappa nio minuter sträcker Lindvall ut ordentligt och står för kvällens klassräddning när Örebro kommer två mot noll. Bara några minuter senare går hemmalaget ännu en gång till attack. Jere Sallinen snurrar sig fri från sargen och får pucken innan han först provar Lindvall och sedan lyckas skjuta in sin egen retur. Domarna väljer att ringa på målet då en rödklädd spelare haft kontakt med AIK:s målvakt precis innan målet faller, men domslutet på isen står fast och 1–0 efter elva och en halv minut spelade. Örebro fortsätter trycka på efter sitt ledningsmål och Skellefteå har svårt att möta upp spelet. Långa sekvenser spelas i försvarszon utan att kunna jobba sig mot några anfall. Med tre minuter kvar av perioden uppstår en del irritation, vilket resulterar i en roughing-utvisning för Jocke Lindström. I boxplay visar gästerna upp lite styrka och står emot fler anstormningar.

Skellefteå tar ledningen

Den absoluta inledningen fortsätter som första perioden, men detta ändras snabbt. Efter en anstormning från Örebro tar gästernas Holloway vara på en retur och skapar en spelvändning tillsammans med Jesper Olofsson, som prickskjuter in 1–1 med 3.45 på klockan. Däremot finns inte plats att andas ut alls i en så fartfylld match, och bara sekunder efter kvitteringen får Lindvall ännu en gång briljera i gästernas mål. Andra perioden fortsätter hålla högt tempo målchanserna radas upp åt båda håll. Efter att både Adam Pettersson och Olofsson på nära håll försökt trycka in pucken och Lindström träffat stolpen skulle även kvitteringen bli en vändning. Holloway åker djupt ner i anfallszon och från bakom förlängda mållinjen slänger in en puck mot mål. Hemmalagets målvakt har maximal otur när pucken studsar – nedför benskyddet och in i mål.

Matchen fortsätter svänga och bjuda på chanser åt både det ena och andra hållet och tempot hålls på hög nivå. Efter 16 minuter avklarade drar Skellefteå återigen nytta av en spelvändning. Samma kedja som stått för kvällens båda mål ger denna gång Adam Pettersson förtroende, som inte gör några misstag utan hittar nätmaskorna. Däremot ligger Holloway väldigt nära målvakten, enligt domarna lite för nära. Efter en videogranskning ändrar domarna beslutet och väljer att avstyra målet. Bara minuten senare får AIK också prova lyckan i powerplay, men utdelningen uteblir och perioden avslutas med ledning för gästerna.

Matchen svänger åt andra hållet

Direkt på nedsläpp i tredje perioden börjar Örebro trycka på för en kvittering. Bortalaget blir aningen passivt, vilket snabbt visar sig vara ödesdigert. Efter två och en halv minut sätter Sakari Manninen 2–2 bakom Lindvall. Tempot håller i sig även efter målet, och chanserna går åt båda håll. Efter ett missförstånd mellan två hemmaspelare får Söderlund ett friläge mot Brage, men lyckas inte överlista målvakten. Bara minuterna senare svänger det istället åt andra hållet, när Örebro genom en spelvändning och passning sidledes gör Lindvall chanslös. Vändningen är ett faktum och hemmalaget återtar ledningen. Skellefteå spelar hårt och pressar för ännu en kvittering, men med två minuter kvar står resultatet, och Lindvall får lämna gästernas målbur. Bara halvminuten senare skjuter hemmalaget i stolpen på det öppna målet, vilket också är det närmaste mål matchen erbjuder i slutminuterna. Efter att båda laget utnyttjat sina timeouter lyckas inte Skellefteå rå på Örebros försvar när slutsignalen ljuder och resultatet skrivs till 3–2.