Klar seger för Skellefteå AIK
Publicerad: 2013-09-21

När Skellefteå AIK tog emot namnen från Solna på lördagen så slutade det till sist med en klar seger för hemmalaget efter att man ryckt ifrån med tre mål i mittperioden. Jimmie Ericsson och Oscar Möller gjorde sina första matcher för säsongen och bägge blev målskytter, Ericsson gjorde till och med två. Stefa Steen gjorde också debut i hemmamålet för säsogen och gjorde det riktigt bra trots att han inte ställdes på speciellt svåra prov. Segern skrevs till sist till 5-1 efter en mållös sista period.

Första perioden

Matchen kommer inte riktigt igång inledningsvis. Skellefteå försöker komma igång med anfallsspel men felpassen avlöser varandra och det blir inte speciellt mycket av initiativen från hemmalaget. Första riktiga målchansen kommer först efter drygt sju minuters spel och skottet från Martin Lundberg går då över målet. Inte heller när Skellefteå får spela powerplay så lyckas man riktigt få till det utan kommer till få avslut och får då heller ingen utdelning.

Med 12:55 på klockan kommer i alla fall ledningsmålet för Skellefteå när Erik Forsell styr in ett skott från Jonas Frögren till 1-0. Nästa klara chans får sedan comebackande Oscar Möller som efter snyggt spel skjuter i stolpen. Mer än så bjuder inte den första perioden på, eller i alla fall inte innan paus då ett trasigt plexiglas gör att man tar paus redan med drygt 17 minuter på klockan och återupptar matchen efter periodpausen.

Sista delen av första perioden hinner bara börja innan gästerna gör 1-1 efter förvirring vid en retur och backskott från Fredrik Svensson. Skellefteå hinner också spela powerplay och hinner också få en puck i mål som efter en lång videogranskning godkänns. Jimmie Ericsson är det som i sin första match för säsongen gör mål.

Andra perioden

I inledningen av den andra perioden kommer bortalaget igång med anfallsspelet efter att inte ha skapat speciellt mycket i den första perioden. Nu har man bra tryck mot hemmamålet i ett långt byte. Det är dock Skellefteå som gör nästa mål efter förarbete från Jocke Lindström som får fram pucken till Forsell som frispelar målskytten Jimmie Ericsson som gör sitt andra mål till 3-1. Man är också snubblande nära att göra ännu ett mål i powerplay strax därefter men då klarar Daniel Larsson i gästernas mål.

När nästa chans i powerplay kommer så kommer också ännu en utvisning, spel fem mot tre och ännu ett mål för hemmalaget då Bud Holloway skjuter och Pontus Petterström slår in 4-1 på returen. Spel fem mot fyra följer och då kommer ännu ett mål när även Oscar Möller får göra ett riktigt snyggt mål till 5-1 i sin första match för säsongen. När det väl lossnade med anfallsspelet för hemmalaget så hade gästerna svårt att hänga med och då rann det iväg målmässigt också.

Tredje perioden

Redan i periodens första minut drabbas Skellefteå av en utvisning och bortalaget får spela powerplay som dock blir resultatlöst. Efter en dubbelutvisning efter drygt fyra minuter och ännu en utvisning som drabbar Jocke Lindström så blir det spel fyra mot tre för gästerna, Hemmalaget med Forsell i spetsen gör dock ett strålande jobb i boxplay och skapar även en farlig kontring genom Petterström. Tillbaka med fullt manskap kommer sedan också Skellefteå igång med sitt spel och återigen hamnar gästerna rejält på efterkälken.

Andra halvan av den tredje perioden blir till stora delar mest en transportsträcka i och med att matchen i praktiken känns avgjord. Med knappt fem minuter kvar åker i alla fall Esa Pirnes ut och ger Skellefteå ännu en chans att bättre på statistiken i numerärt överläge. Något mer mål kommer dock inte, närmast är en styrning från Melker Karlsson. Gästerna får en sista chans i numerärt överläge de också men inte heller då blir det något mer mål utan matchen slutar 5-1, en klar och rättvis seger för Skellefteå.