Sista hemmahelgen för U20: "Vill jag faktiskt inte tänka på"
Publicerad: 2016-11-23
Ungdom
Till helgen väntar de tre sista hemmamatcherna i J20 SuperElit Norra. Vid maximal otur kan vi i helgen vara klara för spel i fortsättningsserien. Men genom tre vinster kan vi också skapa oss ett bra utgångsläge inför de tre sista matcherna. Det är dock inget tränare Lasse Marklund eller poängspelaren Khalid Ibrahim lägger speciellt mycket vikt vid. – Det betyder egentligen ingenting vilket serie vi hamnar i efter jul. Vi jobbar med att utbilda spelare och att utveckla spelare till a-laget, säger Marklund.

I helgen väntar dubbla möten med Leksand och en match mot Mora. Skulle U20 få med sig bra resultat därifrån finns det goda möjligheter att nå Topp 10, men det viktigaste är att just nu komma tillbaka till grundspelet. Och ni som följde laget i fjol vet att det ännu inte är någon ko på isen.

– Vi var i ett liknande läge i fjol, där vi knep sista platsers till Topp 10. Vi har ett grundspel som vi förlitat oss till i många år, men denna säsongen har det inte riktigt kuggat i ordentligt, fortsätter Marklund.

Vad beror det på tror du?

– Dels att vi har varvat på mycket folk denna säsongen. Det har varit många ändringar från träning till match och match till träning. Det är inga robotar vi jobbar med utan det är ett gäng individer. Dessutom tror jag många andra lag har sett hur vi jobbat och tagit efter. Vissa har kommit i kapp oss och kanske till och med gått om.

I fjol slutade det med SM-silver för Skellefteå AIK U20. En säsong som liknade inledningen av denna, där Khalid Ibrahim var en av de som var med och tog laget till SM-helgen i Nyköping.

I år är han sistaårsjunior och gör sin tredje säsong i U20. Något som innebär att han fått växa i en ledarkostym.

– Nu är man äldst och ska ta ett större ansvar och större roll i laget. Jag är inte den som ställer mig upp i omklädningsrummet utan jag försöker istället visa det genom ett hårt jobb på isen.

Vad säger du om säsongen så här långt?

– Det har varit för mycket upp och ner. Innan förra helgens matcher har vi gjort ett par riktigt bra matcher och arbetsveckor. I helgen är det viktigt att vi hittar tillbaka till vårt grundspel som vi vet att vi kan lita på. Det är klart vi vill gå till Topp 10, men blir det inte det så tar vi det för vad det är.

Khalid Ibrahim gjorde 16 poäng under J20 SuperElit Norra i fjol. I år har han kommit upp i 14 poäng med sex matcher kvar. Men något nytt poängrekord är inte det viktigaste i nuläget.

– Det vill jag faktiskt inte tänka på. Bara vi vinner matcher, så skiter jag i det.

J20 SuperElit består av två serier, norra och södra. Båda serierna innehåller 27 omgångar och efter jul bildar de fem bästa från varje serie J20 SuperElit Topp 10. De övriga går vidare till J20 SuperElit fortsättningsserie. Därefter går alla lag från Topp 10 till slutspel plus sex lag från fortsättningsserien.

– Skulle vi inte nå Topp 10 så kommer vi ändå fortsätta utbilda spelarna på hög nivå efter jul. Resultatmässigt kommer vi också kunna ta oss in bakvägen till slutspel, så det är inte hela världen, avslutar Lasse.

Tobias Dahlberg