Förlängningsseger satt långt inne
Publicerad: 2017-02-14
Hemmasegrar har varit signumet för dessa lags inbördes möten under grundserien. Sista matchen skulle komma att bli ett trendbrott, då Skellefteå AIK bortabesegrade Örebro HK med 1-2 efter förlängning.

Period 1

Skellefteå AIK låter Örebro jaga pucken och man förflyttar runt pucken snabbt i offensiv zon. Skellefteå har däremot få avslut på mål under de första tio minuterna, där de bästa chanserna kommer i powerplay. Skotten kommer långt utifrån och Axel Brage har fri sikt och räddar tämligen enkelt. Örebro får också powerplay, två gånger om under periodens gång, och till skillnad från Skellefteås powerplayspel kommer de nära målet. Avsluten är få även där, trots bra skottlägen.

Örebro försöker sig på en del långa passningar i sina uppspel, men lyckas sällan bättre än att slå en puck ner till offensiv zon som där tas omhand av Skellefteåspelare. Det är precis en sån långpassning som Örebro provat på tidigare som ligger bakom ledningsmålet. Johan Wiklander lägger en hög puck in i mittzonen som Andrew Calof försöker slå ner med klubban. Calof träffar pucken med hög klubba, men spelet blåses inte av eftersom Kalle Olsson är först på pucken och därmed också blir friställd. Han överlistar Ortio med sitt handledsskott och med drygt fem minuter kvar av första perioden tar Örebro ledningen med 1-0. Skotten vinns av Skellefteå med 4-8, men det är Örebro som leder efter första perioden.

Period 2

Skellefteå agerar tidigt i jakten på kvittering och trycker sig in mot mål. Örebro skapar ett mot ett-läge där man också drar på sig en olycklig utvisning. En hög klubba i Filip Berglunds ansikte ger utvisning för Johan Wiklander och fyraminuterspowerplay för Skellefteå. Joakim Lindström serverar Bud Holloway en fin sidledspassning som Holloway nyper till direkt på. 1-1 i matchminut 23 och Skellefteå får fortsätta spela powerplay i ytterligare två minuter. Örebro klarar det numerära underläget och tar sedan över taktpinnen mer och mer. Högre press och mer vunna puckar i mittzonen ger Örebro ett tryck i anfallszon. Skellefteå håller bort sina motståndare och ger dem få målchanser samtidigt som man själv får möjligheter genom snabba omställningar och kvicka avslut. När perioden närmar sig slutet mattas tempot av. Inga ordentliga målchanser och man kan inte påpeka att något av lagen styr matchen på något visst sätt, trots att skottstatistiken säger 8-21 till gästande Skellefteå efter två perioder.

Period 3

Precis som i period ett och två är det Skellefteå som startar vassast även i period tre. Skellefteå får in fler puckar mot mål och det ser för en stund ut som att ledningsmålet kommer när som helst. Örebros första skott på mål i perioden kommer efter nio minuter och så ser också matchbilden ut fram till slutet. Skellefteå AIK skapar och skapar, främst genom förstakedjan med Holloway-Lindström-Lindholm, men Brage spelar stort i målet. Skottstatistiken blir i den tredje perioden 2-9 till gästerna, vilket också visar på vilket spelövertag gästerna har i den tredje perioden. Matchens slutskede blir för en kort stund ovisst, då Pär Lindholm slår in en retur som Brage tappar bakom sig via underarmen. Det visar sig dock att matchtiden tagit slut och vi får istället se ett avgörande i förlängning.

Förlängning

Tre mot tre och Skellefteå är spelförande i förlängningsspelet. Både Emil Djuse och Niclas Burström får varsitt friläge innan det avgörs. Drygt en minut kvar och Adam Pettersson dyker mot pucken då den ligger fri på mållinjen, efter att Sebastian Aho prickat ribban och pucken studsat rakt ner, bakom Brage. Reprisen visar att målvakten själv slagit in pucken med klubban och därför skrivs Aho för det matchavgörande målet. Skellefteå bryter hemmavinst-trenden och åker hem med två poäng i bagaget.

Resultat: 1-2 (1-0,0-1,0-0,0-1)

Skott: 10-33 (4-8,4-13,2-9,0-3)

Utvisningsminuter: 8-6 (2-4,6-2,0-0,0-0)

Tekningar: 35-33 (11-11,13-13,9-7,2-2)