Frölunda tar ledningen i matchserien
Publicerad: 2017-03-17
Skellefteå AIK blev nollade nere i Göteborg när Frölunda HC levererade mål framåt och helt stängde igen bakåt. 3-0 slutar matchen vilket innebär ledning för Frölunda i matchserien.

Pucken är inne två gånger, men bägge bedöms som ogiltiga

Det märks att slutspelet är igång då bägge lagen sätter full fart och fullföljer sina tacklingar. Den första utvisningen drabbar Johan Alm efter en tripping i egen zon. Dryga minuten in i Frölundas powerplay ger Andreas Wingerli en klubba till Joel Lundqvists ansikte och bestraffas därför med två minuter i utvisningsbåset. Fem mot tre för hemmalaget men Joni Ortio spelar stort och får även hjälp av sina medspelare, och därför reder man också ut det numerära underläget.

Skellefteå vänder spelet efter utvisningarna och biter sig fast i offensiv zon under längre stunder. Joakim Lindström viker in i planen med pucken och skjuter ett skott som Pär Lindholm slår in på retur. Målet döms däremot bort, då backen Mark Katic i samma moment plockat bort Johan Gustafssons klubba med sin ena skridsko. Det dröjer inte länge innan gästerna skulle få ännu ett mål bortdömt, denna gång är det också Joakim Lindström som skjuter, samtidigt som Jimmie Ericsson gör kontakt med Gustafsson strax utanför målområdet. Skellefteå har fler chanser att göra mål perioden igenom, men man förlorar också skotten med 9-4 på grund av att skotten ofta hamnar precis utanför målet.

Skellefteå trycker på, men utdelningen går åt det andra hållet

Matchen i sitt grepp, det har gästerna och det mycket tack vare sin förstakedja med Möller, Lindström och Lindholm. Men även Wingerli, Ohlsson och Holmström är aktiva och skapar oro så fort man är ute på isen. Skellefteå kommer nära mål och skjuter från nära håll, men antingen är Gustafsson i vägen eller så hittar pucken precis utanför målet. Frölunda har svårt att orka upp i banan och man kommer sällan fler än två i sina anfall, vilket resulterar i korta anfall och svårigheter att skapa strukturerade anfall. Skellefteå får inte in pucken och det straffar sig, då hockey handlar mycket om att vara effektiv.

Frölunda hittar ett sätt att bryta sig ur Skellefteås spelförande och närmare fem minuter mot slutet kan man skapa ett bra tryck mot Skellefteåkassen. Man belönas med en avvaktande utvisning för gästerna, men den hinner inte verkställas eftersom Frölunda tar ledningen. Simon Hjalmarsson får en passning i mitten och skjuter pucken direkt genom en lucka mellan Joni Ortios kropp och arm. Med 50 sekunder kvar av perioden har Frölunda kopplat greppet om den första kvartsfinalen när vi går in i den sista akten för kvällen.

Hjalmarsson blir matchhjälte

Det är med sega ben Skellefteå kommer in i period tre. Frölunda vill mer och är mer rädd om pucken, vilket gör det än jobbigare för gästerna att kunna forcera framåt. Simon Hjalmarsson blir kvällens man när han styr in 2-0 i ett mål som också behöver videogranskas (hög klubba) innan man kan godkänna det. Frölunda försöker köra över Skellefteå tidigt i den tredje perioden och lyckas spelmässigt. Målmässigt kommer hemmalaget ingenvart och det mycket på grund av gästernas finske målvakt Joni Ortio.

Skellefteå behöver göra någonting och man klarar av att skapa press när man närmar sig slutet av matchen. Sean Bergenheim drar på sig en utvisning med fyra minuter kvar av matchen och Skellefteå får en gyllene chans att reducera i powerplay. Pucken förflyttas snabbt och man får några få chanser att sätta dit pucken, men Gustafsson är tät i alla lägen. Den bästa chansen Skellefteå får är när Axel Holmström vinner pucken nära mål och kan hitta Andrew Calof på andra stolpen. Calof skjuter direkt och många Skellefteåfans hade nog redan börjat jubla, men i och med en makalös sidledsförflyttning av Johan Gustafsson så håller han nollan ikväll. Matchen slutar 3-0 efter att Nicklas Lasu gjort sista målet i tom bur med dryga minuten kvar och Frölunda har tagit sig ett litet försprång i matchserien.