Vinst i första kvartsfinalen
Publicerad: 2018-03-19
Referat
Efter ett kortare uppehåll var det äntligen dags att göra slutspelsentré. Skellefteå AIK packade sig ned för att gästa Färjestad för första gången i matchserien. Gästerna skulle visa prov på stark skridskoåkning och fina skott, och efter att ha haft ledningen i 59 av 60 minuter skulle västerbottningarna ta hem den första bataljen.

Det var en drömstart som väntade de svart-gula ränderna under måndagskvällen. Med bara 45 sekunder spelade kommer Pär Lindholm till pass för Joakim Lindström som på direktskott hittar nätmaskorna. Färjestad vaknar till lite och hittar några fina chanser, men det ska visa sig att hela Skellefteås lag är väl uppvärmda. Joni Ortio visar att även han är spelsugen och stänger igen de chanser som bjuds till. Istället är det gästerna som än en gång ska överlista målvakten. Med några snabba pass spelar sig Skellefteå ur zonen och hittar fram till Pär Lindholm. Lindholm bromsar kyligt in efter att ha äntrat anfallszonen och väntar in Oscar Möller, som i farten skickar en raket rakt fram till 2–0 för AIK. Möller verkar dock inte vara nöjd där. Bara halvminuten senare åker han sig till ett läge och får chansen att utöka ledningen ytterligare, men blir denna gången nekad av hemmamålvakten.

Efter halva perioden får Färjestad chansen att komma tillbaka målmässigt när Filip Berglund blir utvisad två minuter för tripping. Hemmalaget trycker på och får också en farlig chans i slutsekunderna av sitt numerära överläge, men Joni Ortio står för en snabb förflyttning och täcker upp. Det dröjer inte heller länge innan ännu ett boxplay ska drabba gästerna, men även denna gång nekas hemmalaget att reducera. När Skellefteå tycks ha avklarat sina minuter i numerärt underläge ska dock nästa situation komma att drabba gästerna. När Joakim Lindström i en tekningssituation får matchstraff för tackling mot huvudet får västerbottningarna än en gång ställa in sig på att spela med en man mindre på isen. Före det ska däremot två minuters spel fyra mot fyra avverkas, då Färjestad även drar på sig två minuter för roughing i efterdyningarna av samma situation. Det hinner inte gå många sekunder innan en färjestadsspelare rundar kassen och skickar in en passning i slottet, men Joni Ortio försvarar sin målbur och håller nollan perioden ut.

Reducering och snabb replik

Andra perioden börjar med närmare tre minuters boxplay för Skellefteås del. Däremot är inte det något problem för gästerna, som håller sina motståndare på kanten och inte släpper till några större lägen. Istället får Andreas Wingerli chansen att utöka ledningen när en sargstuds ger honom öppet mål, men lyckas inte hitta vinkeln. Spelet blir lite stående, men det ska inte vara länge. Skellefteå får chansen att spela i numerärt överläge för första gången i matchen efter en hakning, och bara 20 sekunder senare även spela fem mot tre. Adam Pettersson, Bud Holloway och Mike Kostka är några av dem som kommer igenom med skott och skapar några chanser, men utdelningen uteblir. Istället ska reduceringen falla med sju minuter kvar. Färjestad kommer i en kontring och när Fabian Zetterlund följer med och får ett droppass kan inte Ortio stå emot, utan får släppa en puck förbi sig. Men glädjen skulle bli kort när Jesper Olofsson kommer i ett friläge och går runt Haugen som kommer långt ut. Utökningen är ett faktum och återigen får hemmalaget jobba från tvåmålsunderläge. I slutminuten skulle Dick Axelsson utmana gästernas målvakt ordentligt, men Joni Ortio skulle inte vika ned sig mer, utan följer med och spikar igen för att ta med sitt lags tvåmålsövertag till slutakten.

Matchen spelas av

I inledningen av den tredje perioden får Skellefteå möjligheten att spela powerplay efter att Dick Axelsson blivit utvisad för abuse of officials. Det blir inte någon utdelning där, istället får Adam Pettersson chansen några minuter senare när han bryter in framför målvakten och utmanar på nära håll. Gästerna får ännu en chans i numerärt underläge men även denna gång uteblir målen. Spelet från bortalaget är disciplinerat och Skellefteå släpper nästan inte till något alls, och de skott som kommer igenom kan Joni Ortio mota bort. Det faller en del utvisningar och hemmalaget får chansen att spela i numerärt överläge, men får inte heller där till några farligare möjligheter, utan blir nedstängda av Skellefteå. Med två och en halv minut kvar väljer Färjestad både att ta timeout och plocka sin målvakt, men förgäves. Med samma kontrollerade spel som västerbottningarna visat upp genom sista perioden håller de motståndarna på kanterna och dödar mycket tid även genom att bita sig fast i anfallszonen. Slutsignalen faller och Skellefteå kan lugnt ta med ledningen i kvartsfinalserien hem.