Förlängningsvinst efter uppehållet
Publicerad: 2018-02-24
Referat
Efter ett långt speluppehåll var det äntligen dags för match igen och Skellefteå åkte ned till Löfbergs arena för att gästa Färjestad. Efter en svängig match resultatmässigt skulle förlängning behövas för att skilja lagen åt och efter farliga chanser åt båda håll skulle till sist Jesper Olofsson avgöra.

Första perioden drar igång redan i första bytet, när Färjestad direkt lyckas skapa ett bra läge. Ribban läggs högt direkt, och hemmalaget fortsätter hålla samma klass som första bytet. Skellefteå AIK har får inget riktigt samma pigga start, utan får låta Färjestad stå för lägena. Med närmare fem minuter spelade har också hemmalaget lyckats spela till sig i princip öppet mål. Men de är inte ensamma om att ha en pigg start på matchen, för Joni Ortio briljerar när han kyligt nog väntar ut skottet och räddar målet. Matchbilden fortsätter vara densamma, Färjestad kommer i spelvändningar och samlade anfall och de skott som avlossas motar finländaren bort. Men med tolv och en halv minuter spelade blir hemmatrycket för svårt. Efter en sekvens med svängigt spel kommer Rasmus Asplund fri i fint skottläge och gör inga misstag utan sätter 1–0. Målet verkar ge Färjestad ännu mer energi och anfallen fortsätter komma. Ortio får också stå för ännu en superräddning när han ligger på rygg och ändå lyckas parera. Kanske smittar också målvaktens fina spel smittar av sig på resten av laget när Skellefteå kliver upp mer och lyckas skapa några lägen. Med det kommer också möjligheten i numerärt överläge, en chans som gästerna tar vara på. Efter att Färjestad missar en rensning fångar Bud Holloway upp pucken och skjuter på Adam Pettersson som styr in en kvittering och ordnar likaläge inför andra perioden.

Skellefteå tar ledningen

Om Färjestad satte ribban i första perioden är det omvända rollen nu. Med ett fint första byte biter sig gästerna kvar och testar hemmalagets målvakt. Men istället för att kunna fortsätta med det trycket åker junioren Albin Eriksson på en utvisning. Färjestad lyckas dock inte komma till alltför många skott, och det numerära underläget kan spelas utan några mål bakåt. Istället kan Skellefteå återigen visa prov på en del farliga anfall. Genom bra tryck stressar också gästerna till sig ett powerplay för puck out. AIK får dock ingen utdelning denna gång och faller istället tillbaka lite i tempo. Hemmalaget steppar istället upp en växel och etablerar långa anfall, däremot utan att komma till särskilt många skott. Skellefteå håller sina motståndare på utsidan och ger istället sig själva chansen att kontra. Efter en brytning sticker Andreas Wingerli, som väljer att inte skjuta utan istället släppa till Bud Holloway. Holloway skickar iväg ett handledsskott och hittar nätmaskorna bakom Färjestadsmålvakten. Att gästerna tar ledningen ger mycket energi, och med bara några sekunder kvar av perioden skjuter Bud Holloway också ett skott i insidan stolpen och får nöja sig med uddamålsledning med sig i pausvilan.

Från ledning till underläge till kvittering

Även den tredje perioden får gästerna från Norrland sätta prägeln på perioden när de kommer bara centimeter från att Jesper Olofsson ska få sätta 1–3. Istället får Skellefteå, precis som i första perioden, spela boxplay efter att Linus Lindström får bota för fasthållning av klubba. Det numerära överläget straffar sig också när Färjestads Nygård skjuter stolpe in och kvitterar. Målet ger hemmalaget en otrolig energi och de ligger på hårt med farliga lägen i nästan varje anfall, men Joni Ortio fortsätter storspela och står för flera fina räddningar. Tyvärr kan inte heller han stå emot allt, och det tryck som Färjestad etablerat ger utdelning i form av återtagen ledning. Glädjen ska dock inte vara länge, när Skellefteås Mike Kostka skickar ett direktskott från blå för 3–3. Möjligheten för gästerna att ta ledningen kommer också direkt när ett numerärt överläge kommer. Trots att Färjestad lyckats kontra och att Skellefteå får både ett och två riktigt farliga lägen kommer ingen utdelning under utvisningen, och matchen planar ut för att gå till förlängning.

Ortio stänger igen

Förlängningsspelet börjar lite avvaktande, men det dröjer inte länge förrän Färjestad lyckas skapa två vassa chanser, dock inte tillräckligt vassa för att överlista den storspelande AIK-målvakten. Istället vänder spelet och Jesper Olofsson står för två fina dragningar och ger också chansen till Adam Pettersson, som skjuter över. Bara sekvensen senare kommer också Emil Djuse till skott, även han strax över ribban. Istället vänder hemmalaget och skapar ett två-mot-ett-läge rappt följt av ett friläge, men båda skotten motas av den stensäkre Ortio. Spelet avtar i tempo i några få sekunder, och känslan av att matchen ska avslutas på straffar kryper nära, men då får Skellefteå tag i pucken och Jesper Olofsson som visat framfötterna redan i början på tre mot tre-spelet sätter den avgörande pucken med fyrtio sekunder kvar.