Klara för kvartsfinal!
Publicerad: 2018-03-08
Skellefteå AIK är klart för kvartsfinal efter kvällens derbyseger mot Luleå. Men det satt långt in. Luleå var det spelmässigt bättre laget, framför allt under matchens andra halva när Skellefteå under långa stunder hade svårt att komma in i Luleås zon. Hemmalagets oförmåga att göra mål var dock total. Istället blev Joakim Lindström matchhjälte med matchens enda mål.

Första perioden

Perioden inleds lite avvaktande med två lag som värnar om positioner snarare än att våga gå på stenhård offensiv. Efter knappa tre minuters spel ser Oskar Engsund till att bryta status quo. Detta genom att sätta in en hård tackling på Möller. Den senare blir omtumlad och det uppstår starka känslor på isen. Som en följd av detta får AIK spela med en man mer på isen, efter att Engsund utvisats.

Men Skellefteå har svårt att får ordning på spelet och Luleås målvakt Filip Gustavsson har inga som helst problem att hålla nollan intakt. Kort därefter är det hemmalagets tur att få chansen i powerplay, efter en fin prestation av Patrik Cehlin som slutade med en utvisning på Lindgren. Nu visar inte direkt Luleå heller några större prov på ett väl fungerade powerplay så med halva perioden spelad är båda lagen fulltaliga.

Faktum är att båda lagen inte är mycket bättre på att vaska fram målchanser med fullt manskap på isen. Det är en i stort helt avvaktande period. Det är tydligt att det är viktiga poäng som står på spel och att tränarna tryckt på vikten av stabilt försvar. Skellefteå har ett större puckinnehav men hemmalaget har bra kontroll i sin box.

Andra perioden

Luleå inleder perioden piggast, tack vare en hög forechecking och ett stillastående bortalag som verkar lämnat fokus i omklädningsrummet. Hemmalaget skapar flertalet fina målchanser men Ortio står i vägen och håller matchen målmässigt jämn. Luleås offensiv lämnar dock ytor bakåt och plötsligt har Skellefteå sin bästa målchans i matchen när Pudas, Lindström och Möller kommer mot ensam luleåförsvarare. Pudas skjuter själv men Gustavsson räddar. Plötsligt rämnar dammarna och det är vidöppet spel, s.k. svängdörrshockey. Det är fortsatt ganska slarvigt spel från båda lagen men nu är det åtminstone underhållande. Båda lagen vill väldigt mycket och det går ut över kvaliteten.

Djuse utvisas för puck out efter sex minuters spel och Luleå visar upp ett betydligt bättre spel i powerplay denna gång. Hemmalaget biter sig fast i offensiv zon och släpper pucken väldigt fint. Man skapar också en rad fina chanser mot trötta skellefteåspelare, som inte hinner byta. Tack vare uppoffrande spel från forwards och en het Ortio i målet kan dock AIK reda ut utvisningen. Kort därefter drabbas Djuse av en olycklig smäll och tvingas lämna matchen på bår.

Luleå får efter tretton minuters spel, ännu en chans i numerärt överläge under perioden, detta efter att Skellefteå drabbats av lagstraff med för många man på isen. AIK har betydligt bättre koll på händelserna denna gång. Luleå spelar alldeles för långsamt. Däremot skulle Luleås målchanser komma retroaktivt. Med fullt manskap på isen radar hemmalaget upp fina chanser, mycket tack vare Skellefteåmisstag. Luleå har ett par halvöppna mål med Ortio överspelad men något mål blir det inte.

Luleå är dock det bättre laget i andra perioden. Man spelar en rak och enkel hockey, något som visat sig vara framgångsrikt ikväll när det står mycket på spel.

Tredje perioden

Man kan fundera över direktiven från omklädningsrummet inför tredje perioden, för om Skellefteås andraperiod var svag är de fem första minuterna av tredje perioden ännu värre. Man spelar helt ok utan puck i egen zon men när AIK ska vända spel är det idel soloåkningar mot ett samlat försvar. Dålig fart, dålig beslutsamhet samt att man mer eller mindre aldrig anfaller samlat betyder såklart att det är en massiv hemmafördel. AIK är kvar i matchen tack vare hemmalagets oförmåga att göra mål. Senast i raden var Cehlin som har två fantastiska lägen. Första läget räddade Ortio stort och på returen missade Cehlin öppet mål.

I en situation kort därefter hittar domarna en dubbelutvisning och båda lagen får spela med fyra man. Halva perioden har gått. Skellefteå har skjutit fyra skott på 30 minuter. Och det blir inte bättre. Luleå har total kontroll på sin halva av isen, AIK kommer faktiskt inte ens in med pucken under kontroll i hemmalagets zon. Det är precis därför det är så fullständigt ologiskt när Jocke Lindström ger Skellefteå ledningen. Det är knappt en målchans. Han får pucken två meter norr, omgiven av fyra luleåspelare. Han vänder upp och skjuter ett välplacerat dragskott ovanför Gustavssons axel.

Hemmalaget fortsätter spela inspirerat och sätter hårt tryck mot kassen. AIK står emot men med fem minuter kvar utvisas Ohlsson för hög klubba och Luleå får ett gyllene läge till kvittering. Luleå spelar bra i powerplay. Man mer eller mindre bosätter sig i Skellefteås zon, men tack vare en bra box från Skellefteå kan bortalaget hålla ledningen utvisningstiden ut. Med minuten kvar får Ohlsson chansen att punktera matchen när han kommer helt fri. Tyvärr deklarerar han tidigt att han tänker dra och Gustavsson kan rädda enkelt. Luleå har därefter ett flertal tillfällen att ta ut målvakten i jakt på kvittering men det gör man inte, märkligt nog. Skellefteå vinner med 0-1. Segern är inte logisk men det är antalet mål som räknas och hemmalagets oförmåga till detta fäller avgörandet. AIK är därmed också klart för kvartsfinalspel 2018.