Markus Svensson höll nollan i säsongsdebuten
Publicerad: 2013-09-28

Det var tidig seriefinal när serieledande Skellefteå tog emot tvåan Luleå på hemmaplan. Redan efter en minut satte Oscar Möller 1-0 och det kom faktiskt att bli det matchavgörande målet. Markus Svensson gjorde säsongsdebut i hemmamålet och höll nollan i en riktigt bra match. Bra i övrigt i hemmalaget var också Johan Alm som slet hårt i egen zon framför allt i slutet av matchen.

Första perioden

Redan efter en minuts spel så tar Skellefteå ledningen med 1-0. Jocke Lindström är mannen bakom målet med en grym passning till Oscar Möller som stänker upp pucken i första krysset. Hela första halvan av perioden är det hemmalaget som helt dominerar spelet. Man får också flera chanser att spela powerplay, bland annat en kort sekvens i fem mot tre men Luleå klarar sig från att släppa in fler mål även om man får slita hårt i egen zon.

Efter 10:36 kommer ännu en utvisning för gästerna och det skapas en hel rad chanser för AIK som dock inte får någon utdelning trots mycket bra spel i numerärt överläge. Luleås första bra målchans kommer efter drygt 13 minuter när Johan Forsberg styr och tvingar Markus Svensson till en bra räddning. Gästerna får också spela powerplay strax därefter, man skapar en bra målchans för Anton Hedman men har svårt att få till spelet. AIK går till pausvila i ledning efter en riktigt bra första period.

Andra perioden

Mycket kamp och lite skönspel i inledningen av den andra perioden, då kan också Luleå kliva fram och skapa mer framåt än vad man mäktade med i den första perioden. Per Ledin är mycket nära när han bryter in framför mål efter sju minuter, Svensson i målet räddar snyggt och Ledin får en utvisning med sig. Man lyckas inte riktigt i spelformen men kan ta med sig kommandot i spelet även efter utvisningen och är det lag som skapar mest i första halvan av den andra perioden.

Halvvägs in så börjar det dock se allt bättre ut för hemmalaget som skapar hård press under några minuter men dock utan att få till de där riktigt bra målchanserna. Luleå får dock en utvsining med sig och kan ta tillbaka taktpinnen och skapar också en jättechans för Johan Forsberg i powerplay, Svensson räddar igen. Luleå håller i spelet perioden ut och är snäppet starkare än Skellefteå i den andra perioden. Hemmalaget dock fortsatt i ledning inför tredje perioden.

Tredje perioden

Den tredje perioden börjar som den andra slutade, det är Luleå som känns hetast och som spelar mer i anfallszon. Per Ledin blir frispelad framför mål och tvingar Markus Svensson till ännu en riktigt bra räddning. Efter en puck-out från Meler Karlsson får gästerna också spela fem mot fyra men Skellefteå gör det väldigt bra i boxplay och håller fortsatt undan. Däremot är det fortsatt press från gästerna, AIK tvingas slå icing efter drygt nio minuter efter att Luleå skapat tryck i hemmalagets försvarszon.

Skellefteå skapar inte speciellt mycket framåt men i andra halvan av den tredje perioden så kommer man i alla fall upp med spelet, har pucken mer än tidigare och stör Luleås spel betydligt bättre. Med drygt tre minuter kvar och spel fyra mot fyra så tar Luleå ut målvakten och spelar fem mot fyra. Johan Alm slår pucken mot det tomma målet och missar med ett par decimeter. Luleå fortsätter att spela med tom bur även i efterföljande spelet mot fem hemmaspelare, då är det Forsells tur att missa det tomma målet med ett par decimeter. Skellefteå vinner och Markus Svensson håller nollan i sin debut för säsongen.