Skellefteå AIK till SM-final
Publicerad: 2018-04-13
Efter att ha gjort ett jätteryck och gått ifrån till 4-0 i den andra perioden kunde Skellefteå hålla undan och vinna den sjätte semifinalen mot Djurgården. Därmed har man kvalificerat sig till finalspel mot Växjö som inleds kommande vecka. Djurgården lyckades dock skapa spänning i den tredje perioden då man först reducerade till 4-1 och sedan 4-2 halvvägs in i perioden. Skellefteå kämpade dock hårt och kunde också sätta ett par mål i tom kasse i slutet av matchen och säkra segern som skrevs till 6-2.

Djurgården inleder bäst

Det är gästande Djurgården som inleder den första perioden bäst och har mest tid i anfallszon inledningsvis. Skellefteå kommer också igång alt eftersom och när matchklockan närmar sig halvvägs in i perioden så byter lagen chanser och håller upp farten riktigt bra åt båda håll. Med 9:50 på klockan drabbas AIK av matchens första utvisning och gästerna spelar powerplay.

Djurgården är mycket nära att ta ledningen i powerplay men Joni Ortio gör en helt fenomenal räddning och håller tätt. Gästerna fortsätter dock att föra spelet och har betydligt fler av såväl avslut som målchanser i den första perioden. Skellefteå avslutar dock riktigt bra med bra tryck mot bortamålet i de sista minuterna av perioden.

Målfest för Skellefteå

Skellefteå kommer ut med en helt annan energi i den andra perioden och kan då också ta initiativet på ett annat sätt. När man sedan också får spela powerplay så kommer ledningsmålet när Jimmie Ericsson fångar upp en retur och slår in 1-0. Djurgården är nära att svara direkt men får inte in pucken köksvägen, man får dock en utvisning med sig och chansen i powerplay.

Efter ett misslyckat powerplay från Djurgården är det hemmalagets tur igen i spelformen. Då smäller det direkt när Oscar Möller dundrar in 2-0 med ett skott utifrån. Några minuter senare trycker Möller också in 3-0 efter en snabb spelvändning från Skellefteå. Och ett par minuter senare gör sedan också Tim Söderlund 4-0 efter en grym individuell prestation. Djurgården försöker verkligen få till en reducering i slutet av perioden men då gör Ortio flera viktiga räddningar och håller fortsatt nollan.

Djurgården skapar spänning

Djurgårdens uppförsbacke är naturligtvis brant inför den tredje perioden men samtidigt kan man satsa allt framåt. Detta ger också öppningar för AIK. Hemmalaget spelar också bra direkt från start och flyttar upp spelet i anfallszon i långa perioder. Men efter knappt nio minuters spel kommer reduceringen när Axel Jonsson-Fjällby petar in 4-1 efter ett backskott.

Ett par minuter efter reduceringen så är det dags igen. Daniel Brodin styr in ett skott utifrån till 4-2 och plötsligt är det match igen på allvar. Skellefteå sliter dock hårt och får tid att gå. Med knappt fyra minuter kvar av perioden plockar Djurgården ut målvakten i jak på ny reducering men då kan istället Pär Lindholm bryta och avgöra matchen med 5-2 i öppen kasse. Sebastian Ohlsson kan sedan fastställa slutresultatet 6-2, också det i tom bur.