Skellefteå AIK vann klart mot Luleå
Publicerad: 2014-01-28

Efter att ha gått ifrån till 3-0 redan i den första perioden kunde Skellefteå rätt komfortabelt till sist vinna med 5-1 efter bland annat två mål från Erik Forsell och en riktigt bra match från Markus Svensson i målet. Matchen bjöd på bra tempo och flera snygga mål, framför allt då ett av Bud Holloway som stänkte in en snygg framspelning från Pierre-Edouard Bellemare.

Första perioden

Efter att bägge lagen börjat matchen med hög intensitet är det Skellefteå som kan ta kommandot i matchen efter att man fått en utvisning med sig efter ett bra anfall. I powerplay kommer då också ledningsmålet efter mål från Oscar Möller som gör 1-0 på passning från Jimmie Ericsson som fångar upp en retur. Luleå har också en bra chans när Peter Cehlarik kommer loss helt ensam med Markus Svensson i målet som dock räddar.

Publiken i Skellefteå Kraft Arena bjuds på en riktigt kul hockeymatch med hög fart, mycket kamp och chanser åt båda hållen. Skellefteå är dock snäppet hetare i den första perioden och skapar mer framåt. Med knappt fem minuter kvar av perioden åker Jimmie Ericsson och Robin Jonsson på 2+2 minuter vardera efter en egen uppgörelse. Med mindre än två minuter klvar av perioden får Skellefteå spela powerplay igen och då kommer också 2-0 genom Erik Forsell som styr in ett skott från Joakim Lindström. Med 27 sekunder kvar av perioden gör sedan Forsell även 3-0 på en retur på skott från Jonas Frögren.

Andra perioden

Perioden är bara 20 sekunder gammal när Luleå reducerar. Efter att ha kämpat åt sig pucken hittar man in till Per Ledin som gör 3-1. Bara en minut senare svarar dock hemmalaget när Bud Holloway gör 4-1 riktigt snyggt framspelad av Pierre-Edouard Bellemare. AIK känns starkare även i första halvan av den andra perioden även om målchanserna är lite färre än i första. Adam Pettersson skapar dock en riktigt bra chans och är nära med ett backhandavslut efter knappt nio minuter.

Med 11:52 på klockan kommer Bellemare loss efter att Skellefteå kämpat ut pucken ur egen zon och han kliver in i anfallszon och sätter 5-1 med ett slagskott som Mark Owuya tappar in och därefter lämnar han matchen och släpper in David Rautio i Luleås mål. Gästern har dock inte gett upp utan har kanske sin bästa period i matchen efter målvaktsbytet. Någon utdelning får man dock inte och man har en rejäl uppförsbacke inför den tredje perioden.

Tredje perioden

Luleå bör rimligen känna en viss stress över att snabbt få in i alla fall ett mål och försöka få någon sorts kontakt i matchen. Ser man på matchbilden inledningsvis ser det dock inte alls så. Skellefteå kan relativt komfortabelt spela av första halvan av perioden utan att gästerna skapar egntligen några målchanser alls. Hemmalaget har i sin tur inte samma offensiv som man visat upp i första halvan av matchen utan spelar mest av tiden ser det ut som.

Linus Klasen åker sig till en bra målchans men trots att han kommer loss mot Markus Svensson så får han inte iväg avslutet. Luleå skapar i alla fall en del chanser i andra halvan av perioden även om man aldrig egentligen är riktigt nära. Skellefteå spelar av den tredje perioden utan problem totalt sett och man vinner matchen klart och rättvist efter i praktiken ha avgjort redan i den första perioden.