Petter Granberg, ambassadör under SHL Pride Week
Publicerad: 2022-02-23
Hockeyn är på rätt väg när det gäller inkluderingsfrågor, men det finns fortfarande mycket som kan bli bättre. Det menar Petter Granberg och därför tvekade han inte att vara Skellefteå AIK:s spelarambassadör under SHL Pride Week. ”Ordval och hur man beter sig generellt, både i och utanför omklädningsrummet, har blivit bättre”, säger Granberg.

Petter Granberg debuterade i SHL säsongen 2009/10 med Skellefteå AIK. Utöver sina snart sju säsonger i den svenska hockeyligan har han spelat fem år i Nordamerika och den 29-årige backen upplever att det har hänt en hel del när det gäller normer och inkludering inom ishockeyn.

– Jag tycker absolut att man ser skillnad. Under de åren jag har varit med, både i Sverige och på andra ställen, känner jag att det är stor skillnad mot hur det var tidigare. Vi är absolut på rätt väg, men det är ändå en bit kvar till där vi vill vara, säger Granberg.

På vilka sätt märker du skillnad?

– Lite kring machokulturen. Den fanns absolut mer tidigare. Ordval och hur man beter sig generellt, både i och utanför omklädningsrummet, har blivit bättre. Där är det en markant skillnad, men som jag sa tidigare finns det en del att jobba med, säger Skellefteåbacken.

"Vi är på väg åt rätt håll"
2020 var första gången som SHL arrangerade SHL Pride Week och det slutade med att initiativet prisades på QX-galan. Nu är det dags för ännu en Pridevecka och en nyhet den här gången är att RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter) har haft 14 stycken utbildningstillfällen – en med varje klubb. Just sådana saker tror Petter Granberg är viktiga för att hockeyn ska kunna ta nästa steg i dessa frågor.

– Vi är på väg åt rätt håll, men det är en process att gå. Det handlar om att vi äldre, dit jag numera också får räkna mig, lär de yngre som kommer upp hur vi beter oss och hur vi vill att det ska vara i omklädningsrummet och runt omkring hockeyn, säger 29-åringen.

{!A}

Vad kan du och dina lagkamrater göra för att få till en mer öppen kultur i omklädningsrummet?

– Delvis handlar det om att prata om det och sprida kunskap, och ha en förståelse för dem som känner sig exkluderade och hur det kan vara att leva i deras sits. Den andra delen som man aktivt kan jobba med varje dag är ordval. Hur man formulerar sig i vardagen. Sådant här tar tid att ändra på, men det är ändå två grejer vi kan jobba med, säger Petter Granberg.

"Arbetet ska börja i tidigare åldrar"
29-åringen har Malmbergets AIF som moderklubb, men han bytte tidigt till Skellefteå AIK och han upplever att klubben alltid har försökt att jobba med att få till en bra kultur i klubben.

– Jag har gått igenom hela Skellefteås program från tidigare åldrar och det har alltid varit prat om grundläggande etik och moral och hur man ska bete sig runt andra. Att man ska vara en bra medmänniska och lagkamrat. Jag tycker att kulturen som finns, och har funnits, i Skellefteå är bra, säger Petter Granberg.

– Det här arbetet ska börja i tidigare åldrar, och det ska involvera även ledare och föräldrar som är med kring ungdomslagen tycker jag. Alla behöver dra sitt strå till stacken för att bidra till att det ska bli en förändring, säger Granberg.

Johannes Hägglund