Tight fight blev till slut Mora-seger
Publicerad: 2018-12-26
Referat
Efter en fin start med ett tidigt ledningsmål från Juhamatti Aaltonen blir det sedan en tuff match för Skellefteå AIK. Mora vänder matchen med två supersnabba mål i mitten av första perioden och sedan blir det inga fler mål förrän i slutet av matchen då Moras Andrew Rowe gör sitt andra mål för kvällen och punkterar matchen med sitt 3-1. Många fina aktioner av skelleftespelare men den riktiga spetsen saknas och Skellefteå faller efter att ha vunnit skotten i matchen med 52-21.

Jaha, nu var det dags att hälsa på i Dalarna igen, och ikväll är det Mora IK som står värdar när Skellefteå AIK ska försöka bortasno tre poäng. Jesus har fötts, skinkan är uppäten, julmustflaskorna är pantade och då vet en att det är dags för annandagsmatch. Mantas Armalis får förtroendet mellan stolparna,

Inledningsperioden hinner pågå i drygt fyra minuter innan första utvisningen blåses, och det är ingen vanlig liten tvåminutare som delas ut. Moras Matt Bailey får åka av isen och byta om med ett matchstraff i ryggsäcken efter en bentackling mot Filip Berglund. Fem minuters numerärt överläge för bortalaget och det dröjer inte mer än två minuter innan det görs mål. Det är Juhamatti Aaltonen som gör sitt första SHL-mål i skelleftedressen på pass från Mathis Olimb. Oj, vad glad han blir! Resterande minuter av utvisningen lyckas Mora freda sin kasse. Bara någon minut senare kommer Moras chans i numerärt överläge och då blir det överläge med besked. I fem-mot-tre-spel gör Mora 1-1 genom Andrew Rowe. Detta innebär att Fredrik Lindgren får skrinna ut på isen men Linus Lindström som stod för den något senare förbrytelsen får sitta kvar på botbänken. Därifrån får han se Moras Gagné hitta lagkompisen Michael Keränen som styr in 2-1. Hoppsan, hejsan - två mål på 30 sekunder och efter tolv spelade minuter har hemmalaget ledningen. Efter denna chock skulle egentligen tränare, målvakter och spelare i båda lagen behöva prata med någon professionell men matchen fortgår som traditionen bjuder. Tack och lov gör den det i något makligare tempo och visst går det att skönja en viss övervikt i spelet från Skellefteås håll. Inga ytterligare mål görs även om Skellefteås 21 skott på mål kanske borde resultera i fler mål än Moras 7 dito. Klyschan ’det går snabbt i hockey’ har sällan varit sannare än ikväll. Vi hinner räkna in en hög klubba av Albin Lundin och två nya utvisningsminuter men för första gången ikväll görs inget mål i powerplay-läget. 84 sekunder kvarstår av utvisningen när periodvisslan ljuder så låt oss inte ropa hej riktigt än.

I andra perioden kan vi dock ropa hej efter en och halv minut då matchens första mållösa powerplay är ett faktum. Andrew Rowe lyckas sånär peta in sitt andra mål för kvällen men icke. Mora startar perioden bäst men Skellefteå sticker mellan med anfall. I ett sådant tampas Oscar Möller med Moras Adam Masuhr framför mål och båda verkar göra illa sig lite grand. Rowe hakar Andreas Wingerli och då har vi pp igen efter åtta minuter. Bra boxplay av Mora i en minut och sen skakar Robin Johansson fram ett friläge framför Armalis. Armalis visas ut och så har vi inget pp längre. Skellefteås Johan Alm får ett skottläge i spel fyra-mot-fyra men där är det stopp. Mora får spela en minut med en spelare fler på isen utan att göra mål, och nu har vi kommit över målexplosionen i första perioden med tre mållösa pp-försök i andrarundan. Efter nästan tolv minuters spel får Masuhr sätta sig på utvisningsbänken även om han verkligen inte verkar vilja det. Inga superlägen för Skellefteå men det blir Armalis som får visa sig på styva linan efter avslut på kontring av Niki Petti. Aaltonen fortsätter ta skott och Moras Juvonen i kassen får också visa skills. Vi får några minuter med lika många kämpar på banan innan Keränen brottar omkull Holloway och det blir chans till revansch i powerplay efter några bleka försök. Men nä, andra periodens förbannelse håller i sig, inga mål. Mora lyckas inte heller göra något mål och hemmalaget känner sig nog ganska nöjda med sitt framgångsrika boxplay och sin 2-1-ledning som är intakt inför tredje perioden.

Kommer Skellefteå kunna vända och peta in några puckar i tredje och ta tredje raka segern? Dags att ta reda på det i tredje perioden. Nästan idel skellefteå-avslut de första minuterna, men en ivrig Holloway drar ner en moraspelare i sin forechecking och då ska vi se hur effektivitetsprocenten i powerplay blir här i tredje perioden. Nu är det Skellefteås tur att vara aggressiva och täta i sitt försvarsspel så vi får i alla fall inte den målgaranti som denna spelform innebar i första perioden. Oscar Möller lyckas få pucken framför mål men Janne Juvonen i Mora-målet ser stor ut ikväll och räddar. Armalis i bortamålet är i sekvensen senare långt utanför sitt mål men Mora lyckas inte peta in pucken som Skellefteå lyckades med tidigare i matchen. Spelet svänger och Bud Holloway får visa sitt smaskiga skott efter åtta minuters spel sitter pucken från hans klubba i ribban och ner på mållinjen men pucken vill inte riktigt gå in. Minuterna tickar på och Skellefteå ångar på men Mora ser till att ha rätt antal spelare på isen och på rätt sida pucken. Aaltonen fortsätter ta initiativ men en krock med en av domarna innebär att han inte kommer fram i ett riktigt fint läge. Robin Alvarez som har stått för flera mål på sistone får tag i pucken och är supernära att kvittera men avslutet sitter i stolpen. Till listan på fina Skellefteå-aktioner kan vi sedan efter dryga elva minuters spel lägga Andreas Wingerlis starka skridskoåkning som leder fram till ett eget avslut som räddas av Juvonen. Förlåt för enahanda läsning nu men det är ett lag som vill göra mål nu och det är Skellefteå. Mora nöjer sig med att försvara och det gör man bra. Patrik Norén skjuter men skottet räddas och så fortsätter spelet med några mellanstick av Morakontringar. Med en och en halv minut kvar åker Armalis och sätter sig och man satsar på sex utespelare. Det blir ingen kvittering utan Andrew Rowe lyckas göra sitt andra mål i matchen och hela tillställningen landar i 3-1.