Åttonde raka bortasegern mot Brynäs IF
Publicerad: 2017-10-12
Brynäs inledde bäst och tog ledningen. Men Skellefteå tog över taktpinnen och gjorde det rejält. Innan matchen var slut hade AIK gjort åtta mål och utklassningen var ett faktum. Alla kedjor var med och bidrag i en match där Skellefteå bjöd Gävleborna på riktig underhållning.

PERIOD 1

Skellefteå hade inför kvällens match sju raka bortasegrar mot Brynäs. Frågan är om det i kombination med de senaste två segrarna hade gett bortalaget överdrivet självförtroende, för inledningsvis slarvade man rejält med uppspelen. Efter knappt fyra minuters spel kom Brynäs dessutom två-mot-noll efter ett väldigt dåligt byte av AIK. Lindvall räddade bortalaget den gången men Brynäs vänder spel igen och Juukso Ikonen hittar krysset bakom en chanslös Lindvall. Brynäsledning efter fem minuters spel.

Bortsett från uppspelen är inte AIK ofarliga. Båda lagen har svårt att dra ner farten på motståndet i mittzon, vilket ofta innebär att anfallande lag får bra snurr i anfallszon. Halvvägs in i perioden är det Skellefteås tur att vända spel. Brynäs är med i försvaret men faller ihop alldeles för mkt och vägen står öppen för Djuse som kommer i den s.k. andra vågen. Kvitterat och Djuses första mål för säsongen.

Knappa minuten efter kvitteringsmålet avväpnar AIK ett Brynäsanfall. Anderson tar pucken och slänger iväg ett tvåzonspass på bladet för Hetta. Hetta drar Felix Sandström och lägger in en backhand i målet. Tamt försvarsspel av hemmalaget som har två backar där men låter Hetta gå mitt emellan.

Två mål på dryga minuten och inom tvåminutersperioden har Berglund faktiskt hunnit med att skjuta ett skott som går mellan benen på Sandström och når mållinjen innan det rensas bort av en Brynäsforwarden. Skellefteå fortsätter med skapa chanser men Brynäs utjämnar spelet i periodens slutskede. Med tanke på det, och att det bara är två (!) sekunder kvar av perioden, och med tanke på att Sandström gör en riktig miss på ett ofarligt avslut från dålig vinkel… Med tanke på det, kommer Lindholms 1-3 som en riktig kalldusch.

PERIOD 2

Andra perioden hinner 18 sekunder innan Jocke (det finns bara en Jocke) utvisas för hakning. Matchens första utvisning. Det innebär spel mellan seriens åttonde bästa powerplay och seriens bästa boxplay. Även denna gång skulle det luggslitna begreppet ’svårt med powerplay i periodens inledning’ visa sig gångbart. Brynäs skapar inte mycket, trots överläget. Istället, när precis Skellefteå blivit fulltaligt, kan Söderlund sätta 1-4 bakom precis inbytte Rautio. Rautio tvingas därmed släppa in första skottet. Det är ett fint anfall av ungdomskedjan som utnyttjar att dom kommer tre-mot-två på bästa sätt.

Skellefteå gör nu det mesta rätt. Man spelar aggressivt i egen zon, hittar snabba uppspel från egen zon och bra kreativitet i anfallszon. Alltsammans ackompanjerat av hög fart. Samtidigt fortsätter

Brynäs vara alldeles för snälla i eget slott. Det håller givetvis inte, och 1-5 kommer innan perioden hunnit halvvägs. Jocke skjuter för styrning på Möller som styr pucken i mål.

Hemmalaget får, dryga minuten senare, chans att reducera AIK:s ledning när L.Lindström utvisas. Nu spelar Brynäs riktigt bra men då står Lindvall i vägen. Tredje gången gillt då, när Kostka drar på lagets tredje onödiga utvisning ikväll? Nej då. Skellefteå visar på nytt varför man är SHL:s bästa lag. Nu står utvisningarna som spön i backen. Denna gång är det AIK som får spela powerplay, för första gången ikväll. Om det är något som knackat för S kellefteå i säsongsinledningen är det just powerplay. 13 % är inget vidare. Men AIK har startat dåligt de senaste säsongerna och ändå, när serien summeras stoltsera med en utdelning över 26 %. Resan till förbättrad statistik började inte den här gången. Det var inget vidare spel och Brynäs skapade fler farligheter än AIK, trots underläget.

En sån här kväll skulle naturligtvis även powerlplayutdelningen komma. AIK hinner få ytterligare ett tillfälle med minuten kvar och med fem sekunder kvar tar Anderson pucken mot kassen. Han letar Pettersson men pucken tar på en Brynäsback och kommer tillbaka, samtidigt som Rautio gjort förflyttning. Öppet mål och 1-6.

PERIOD 3

Det borde varit 1-7, när AIK radar upp högoktaniga chanser i tredje periodens första minuter. Men när Brynäsförsvaret går bort sig är Rautio kvar i matchen. Målet kommer istället efter knappt tre minuter, när Lindholm gör sitt andra mål för matchen. Lindholm får stå helt ensam med Rautio och styr in ett skott från Möller.

Matchen är givetvis avgjord sedan länge. Brynäs, som inte fått poängen med sig i säsongsinledningen, blir mindre och mindre för varje mål. Samtidigt kan Skellefteåspelarna göra vin av vatten. Det stora avståndet målmässigt gör dock att samtliga spelare mest verkar intresserade av att spela av resten av tiden utan incidenter. Det hindrar inte Söderlund att göra sitt andra mål för kvällen och Skellefteås åttonde. Målet kommer när Söderlund åkt sig fri med Rautio.

Juukso Ikonen inledde kvällens målskytte. Det är också han som får avsluta detsamma när han med 15 sekunder kvar kan göra Brynäs andra mål för kvällen.

Spelet AIK visar upp visar potential. Det finns fortfarande mycket att arbeta på men de pucksäkra backarna i laget skapar ett väldigt djup i laget och gör det svårt för motståndarna. AIK har många backar som följer med i anfall och många forwards som hjälper till djupt i försvarsspelet. Brynäs har dock ett lag som är klart bättre än kvällens insats och den skrala utdelningen i säsongsupptakten visar. Laget kommer att klättra i tabellen och lär sälja sig dyrt i lördagens retur i Skellefteå Kraft Arena. Fast beslutna om att bevisa att man är bättre än vad kvällens resultat visar.

Alla hockeyintresserade borde ta sig till Arenan på lördag, Om inte för underhållningen, om inte för tre raka segrar, om inte för 16-3 i målskillnad på dessa matcher så för att bära fram laget att bygga vidare på den prestation man faktiskt uppvisar på isen. AIK förtjänar det.