Rättvis seger satt långt inne
Publicerad: 2013-10-04

Skellefteå hade ett klart spelövertag i större delen av fredagens möte med Leksand i Skellefteå Kraft Arena. Med ställningen 1-1 med mindre än en minut kvar såg det dock ut som att Leksand skulle kunna kriga till sig poäng men då kunde hemmalaget utnyttja ett powerplay och göra avgörande 2-1 genom segerskytten Oscar Möller. Bra annars i hemmalaget var framför allt Bud Holloway samt även Henrik Karlsson i målet som gjorde några viktiga räddningar.

Första perioden

Skellefteå skapar genom ett bra pass från Johan Alm omedelbart en bra chans för Jimmie Ericsson som får med sig en utvisning efter bara 15 sekunder. Efter 1:27 får AIK ett mål bortdömt efter att Oscar Sundqvist hamnat i målgården samtidigt som Petter Emanuelsson gör mål. Leksand får också en chans att spela powerplay strax därefter men då har hemmalaget inga problem att spela av tiden. Jimmie Ericsson får sedan en bra chans efter drygt åtta minuter men bortaförsvaret sliter hårt och lyckas få undan avslutet trots närmast öppet mål för Ericsson.

Gästernas första målchans kommer efter 12:42 efter att ett felpass i egen zon från AIK gen Pär Edblom öppet läge att skjuta men Henrik Karlsson i målet räddar. Skellefteå får spela powerplay igen med fem minuter kvar av perioden och man skapar ett par bra chanser, dock utan att lyckas spräcka nollan. Ny utvisning kommer direkt efter att Leksand blivit fem man och hemmalaget får avsluta den första perioden i numerärt överläge. Trots bra chanser i slutet för främst Bud Holloway och Jocke Lindström samt sammantaget ett klart spelövertag för Skellefteå så slutar perioden 0-0.

Andra perioden

Bud Holloway som inte riktigt kommit igång med produktionen skapar ett par bra lägen tidigt i den andraperioden och har sett pigg ut ikväll. Annars ser första halvan av den andra perioden ut ungefär som den första, Skellefteå har tydligt initiativet och Leksand försvarar sig visserligen bra men skapar egentligen ingenting framåt. AIK får också spela powerplay igen men då fungerar precis ingenting, bra målchans blir det istället strax därefter när Adam Pettersson blir frispelad men då gör Joel Gistedt i gästernas mål det riktigt bra.

I andra halvan av perioden tappar hemmalaget farten något, man får spela mer powerplay men bristen på utdelning i spelformen tillsammans med att spelformen i sig drar ned tempot gör att man inte behåller samma tydliga initiativ som tidigare. Gästerna får också chansen att spela fem mot fyra med drygt fem minuter kvar av perioden men mer än en bra chans efter snyggt pass från Mikael Johansson blir det inte. Andra periodens sista minuter liknar annars de första med en Bud Holloway som skapar chanser men inte riktigt får utdelning.

Tredje perioden

Perioden inleds i spel fyra mot fyra efter att AIK avslutat andra i powerplay men fått Jimmie Ericsson utvisad efter slutsignalen för perioden. Efter att utvisningarna runnit ut så har faktiskt Leksand en period av tryck i Skellefteås försvarszon. Efter 6:43 kommer det dock en bra chans för AIK få man får spela fyra mot tre. Då kommer också det efterlängtade 1-0 som Jimmie Ericsson gör efter retur på skott från Holloway. Strax därefter blir det också spel fem mot tre men det klarar gästerna.

Skellefteå fortsätter att skapa chanser framåt men kommer av sig efter 14:09 när två hemmaspelare åker ut samtidigt. Fredrik Lindgren åker ut för en slashing och Jimmie Ericsson för en fasthållning. I spel fem mot tre kvitterar sedan Leksand till 1-1 genom Jakob Blomqvist på en retur. Tillbaka med fem man så är det AIK som anfaller igen men klockan går fort. Efter 19:09 får man i alla fall en utvisning med sig och då kommer också 2-1 efter att pucken studsat fram till Oscar Möller som slår pucken i mål. Leksand sex mot fem sista halvminuten men Skellefteå håller undan och vinner.