Skellefteå AIK förlorade trots supertidig timeout
Publicerad: 2017-10-27
En riktigt stark första period räckte för att Djurgården skulle ta hem alla tre poäng i kvällens drabbning mot Skellefteå AIK. Joakim Lindström gjorde mål för fjärde matchen i rad i Skellefteås starka andra period men då formstarka hemmamålvakten Adam Reideborn valde att inte släppa in något fler mål förlorar Skellefteå för sjätte gången i rad borta mot Djurgården.

Första perioden

Ett mycket revanchssuget Skellefteå AIK skrinnade på fredagskvällen in på isen i den kungliga huvudstaden efter att ha fått smörj de senaste fem gångerna man besökt klassikerlaget Djurgården. DIF startar matchen frejdigt och när Gustaf Possler lyckas hålla balansen i en tilltrasslad situation mot en skellefteback kan han skjuta in pucken till 1-0 från nära håll. Bara sekunder senare är Djurgårdens Axel Jonsson Fjällby (med SHL:s kanske mest böljande moderna variant av hockeyfrilla) nära att styra in trissan i nätet. En supertidig timeout efter fem (!) spelade minuter från Klockare och co i skelleftebåset följs av ett nästan-friläge för djurgårdsbekantingen Matt Anderson. Detta rinner ut i sanden och ja, det blir inte mycket roligare än så för Skellefteå i första perioden. Det osar jättemycket katt ett flertal gånger nere hos en alltmer uppvärmd Lindvall i skelleftekassen och hetast av alla känns ynglingakedjan med Jonsson Fjällby och bröderna Davidsson. Djurgården får kvällens första powerplay och kanske är AIK-spelarna invaggade i en falsk trygghet då DIF bara lyckats göra två ynka PP-mål under säsongen. Patrik Lundh överraskar i alla fall alla, kanske också inklusive sig själv, med att göra 2-0 via en olycklig studs på bortalagets Emil Djuse. En riktigt ovälkommen 24-årspresent för födelsedagsbarnet Djuse. Kvällens solo-åkning bjuder sedan Djurgårdens Linus Johansson på innan han passar tidigare målgöraren Gustaf Possler som inte får till något avslut denna gång. Perioden avslutas med att Alexander Urbom missar ett riktigt mumsigt skottläge som han fått snyggt serverat på ett litet silverfat med glänsande bestick av NHL-meriterade Rene Bourque. Skellefteå AIK är definitivt i nån sorts brygga efter tjugo minuters spel.

Andra perioden

Efter tandborstning och godnattpussar från barnen i paus för undertecknad verkar spelarna i båda lagen fått rejält med energipåfyllning då det finns mer kraft och ork till bråk och stök i de första minuterna av andra perioden än i hela första. Några hyggliga chanser för Olofsson, Anderson och Katic gör att pendeln i matchen tycks glida över på bortalagets sida. I spel fyra mot fyra pangar sedan också kvällens SKE-kapten Joakim Lindström in 1-2 i mitten på perioden på smörpass från Oscar Möller. Assist även till Djuse som var inblandad i mycket ikväll. I kategorin onödiga utvisningar får Lindholm och Ellis en notering var innan hemmalagets Bourque tar priset med en olycklig tvåminutare i ett fem-mot-tre-läge för DIF. En pulsklocka på båda lagens tränare hade sedan kunnat vara riktigt fredagsrys i några sekvenser där lagen byter chanser som andra bytte hockeykort på 90-talet. Stablit målvaktsspel av Reideborn och Lindvall håller dock ställningen intakt. I nästa stund tvingas Skellefteås Jonathan Pudas blödandes av isen efter en situation vid sargen. Inga fler mål i andra perioden och matchen lever i allra högsta grad inför tredje. Om Djurgården ägde första tjugo så har Skellefteå helt klart jämnat ut styrkeförhållandena efter fyrtio spelade minuter.

Tredje perioden

Tredje perioden inleds avvaktande från båda lagen. Pudas kommer glädjande in på isen igen efter lite omplåstring. En djurgårdsutvisning efter fem minuter bryter dödläget men några fetare målchanser hittar vi inte då heller. Minuterna tickar iväg snabbt för jagande Skellefteå. Djurgården tar sin timeout efter åtta minuter och laget får några halvchanser efter denna. Det säger sedan bara pang (eller möjligtvis klonk) efter tio minuters spel när Niclas Bergfors i Djurgården trycker till ett klockrent stolpskott. Periodens första riktigt högkvalitativa målchans. Långa spelsekvenser följer utan heta chanser. Så fortlöper tredje perioden ända till dess att det är två minuter kvar när Skellefteå AIK byter ut sin målvakt mot en sjätte utespelare. Närmast komiska scener utspelas under dessa 120 sekunder med väldigt lite ordnat sex-mot-fem-spel för Skellefteå och en, två, tre, fyra missade chanser för DIF att stänga föreställningen. Slutresultatet skrivs till 1-2 i Djurgårdens favör. Chans till revansch för västerbottningarna kommer redan i morgon när dessa två kombattanter möts på nytt, och denna gång i batterifabriksaktuella Skellefteå.