Skellefteå räckte inte till
Publicerad: 2018-04-19
Matchreferat
Efter att ha nollats i Växjö i tisdags var det helt säkert ett revanschsuget Skellefteå som tog emot Växjö till den första matchen i finalserien på hemmaplan. Det var dock gästerna som inledde klart bäst och gick ifrån till 0-2 i den första perioden. Skellefteå kom tillbaka spelmässigt i den andra perioden med bland annat massor av speltid i numerärt överläge men man fick inte in pucken. I den tredje perioden kunde sedan Robert Rosén avgöra med två mål och fastställa slutresultatet 0-4. Skellefteå alltså mållösa igen i den andra finalmatchen.

Växjö dominerar första perioden

Skellefteå får spela powerplay tidigt i den första perioden och spelar runt riktigt bra. Däremot kommer man inte till avslut och när chansen kommer skjuter Joakim Lindström utanför. Växjö är tvärtom snabba att hitta skottlägen och efter ett powerplay leder man skotten med 0-11 efter halva den första perioden.

Efter drygt 13 minuters spel kommer också ett ledningsmål för gästerna. Daniel Rahimi få öppet läge och sätter 0-1 med ett handledsskott i krysset. Knappt tre minuter senare är det dags igen när Elias Pettersson rundar Joni Ortio och sätter 0-2. Skellefteå räcker inte riktigt till i den första perioden. Växjö leder rättvist efter att ha skapat betydligt fler målchanser och haft ett tydligt spelövertag.

Skellefteå får inte in pucken

Växjö skapar ett par målchanser när man får spela ett tidigt powerplay i den andra perioden. När AIK blir fulltaligt kommer sedan en riktigt bra chans för Jimmie Ericsson som dock bara får halvträff på pucken. Skellefteå ser klart piggare ut i den andra perioden än vad man gjort i den första. Det känns också som att Skellefteå försöker spela mer fysiskt än tidigare vilket ger energi.

Hemmalaget får ännu en chans att spela powerplay men har till stor del samma problem som tidigare försök. Avsluten är för få och det går lite för långsamt. Med fem minuter kvar av perioden får AIK spela nästan en minut fem mot tre men varken under den minuten eller den följande chansen i spel fem mot fyra får man någon utdelning. I den andra perioden är AIK betydligt bättre än i den första men man behöver verkligen få in ett mål.

Rosén sätter spiken i kistan

Fjorton sekunder har gått av den tredje perioden när Robert Rosén sätter 0-3 bakom Joni Ortio och gör utmaningen än större för Skellefteå. Än värre blir det knappt fem minuter senare när Skellefteå misslyckats med att reducera i powerplay och Rosén istället utökar Växjös ledning till 0-4 med en styrning.

Efter en bra chans för Skellefteå vänder spelet och Andy Miele kommer fri, blir fälld bakifrån och tilldöms straff. Andrew Calof lägger straffen men Joni Ortio är bra med och räddar. Den anstormning som Skellefteå nog planerat för den tredje perioden kommer av sig helt efter Växjös två mål och den andra halvan av den tredje perioden blir mest bara en transportsträcka. Växjö vinner rättvist efter att ha varit det bättre laget ikväll.