Jämn tillställning slutade i Skellefteå AIK:s favör
Publicerad: 2016-12-01
Brynäs började bäst. Men från mitten av första perioden till matchens slut var det ett ständigt ställningskrig ute på isen och bägge lagen dök framåt så fort lägen fanns. Skellefteå AIK kvitterade två gånger om innan man själva kunde avgöra med dryga fem minuter kvar av matchen, matchvinnaren heter Oscar Möller.

Period 1 Lucas Carlsson ger hemmalaget en drömöppning med matchens första skott, redan en minut och sexton sekunder in i matchen. Pucken dyker upp framför juniorbacken efter en lurig passning från poängbäste Oskar Lindblom, vilket ger Carlsson ett kanonläge att avlossa det slagskott som hittar in i maskorna högt bakom Joni Ortio. Carlssons 1–0 ger Brynäs spelmässigt självförtroende och Gävlelaget trycker fast Skellefteå i offensiv zon. Skellefteå kommer ur pressen efter runt fem spelade minuter och matchen övergår till en jämn tillställning. Brynäs är väl snäppet hetare i anfallszonen eftersom man lyckas skapa chanser, till skillnad från bortalaget som inte kommer till lägen när man befinner sig i anfallszonen.

Brynäs får chansen i powerplay och flyttar pucken snabbt mellan varandra, men Skellefteå AIK håller en tight box och klarar av sitt boxplayspel under de två minuter som behövdes. Gästerna sätter hård press direkt man blir fulltaliga och i samma spelsekvens hittar pucken upp mot blålinjen, där Emil Djuse dyker upp. Han kan, med ett slagskott, pricka in 1–1 lågt bakom David Rautio med mindre än fyra minuter kvar av perioden. Brynäs har bud på ett ledningsmål innan periodpaus men vi har ett oavgjort resultat inför den andra perioden.

Period 2 Skellefteå slår många, långa och precisa passningar vilket får Brynäs ur balans tidigt i andra perioden. Det blir ett tidigt mål även i period två. Emil Pettersson sätter ner klubban i isen och styr in Johan Alms handledsskott från blålinjen, i princip otagbart för Rautio då pucken styrs upp i krysset från nära håll. 2–1 nu och bägge lagen kommer snabbt in i respektive anfallszon, men avsluten sitter inte riktigt där de ska. Med drygt tolv minuter kvar anfaller Brynäs och det ser direkt ut som ett av de tidigare anfallen som inte har ledat till någonting. Men Kevin Clark hittar en väg in i mitten av zonen och genom något som kan liknas vid en badmintonserve svingar Clark till pucken och sätter 2–2 mellan Ortios ben.

Halva matchen spelad och det är fortfarande jämnt, både spelmässigt och chansmässigt. Tempot är bra och bägge lagen är sugna på ett ledningsmål innan perioden är slut. Brynäs skaffar sig ett knappt spelövertag under fyra intensiva minuter, men med fem minuter kvar av matchen tar bortalaget över och vaskar fram några lägen, främst genom förstakedjan med Lindstöm, Möller och Petterström. Brynäskedjan med Clark, Jensen och Lindblom har mest fart under skridskorna för hemmalaget och med tanke på hur spelet ser ut blir vi inte förvånade om det är någon av dessa två nämnda kedjor som avgör matchen idag. I periodens slutskede får gästerna en bra möjlighet att ta ledningen, men Rautio står pall och vi har oavgjort även efter period två.

Period 3 Fortsatt jämn match där bägge lagen jobbar framåt för att vinna. Ineffektivt men kreativt av bägge lagen i anfallen. Brynäs får två jättelägen på kort tid som Skellefteåförsvaret faktiskt bjuder på. Två slarviga ingripanden av Skellefteåbackar gör att Brynäs får direkta gratismöjligheter, men pucken vill inte hitta in bakom Ortio. Även poängkungen Lindblom får en möjlighet via ett friläge, men också där är Ortio i vägen och stöter bort pucken som annars kanske hade suttit i krysset. Skellefteå måste hitta på någonting för att hindra ledningsmålet som Brynäs suktar efter, då hemmalaget har allt spel i mittenakten av sista perioden.

"Bulan" Berglund ger ett snabbt intervjusvar i TV-sändningen att det är slumpen som kommer att vara avgörande i denna jämna tillställning. Och kanske hade han rätt, eller så var det skicklighet, alternativt ren tur (tolkningsfråga givetvis) när Skellefteå gör 2–3 med drygt fem minuter kvar att spela. Fredrik Lindgren lägger pucken mot mål från blålinjen och pucken dimper ner framför Oscar Möller som står felvänd mot Brynäsmålet. Möller blir lämnad ensam framför mål och kan i samma veva som han vänder sig om, lägga in pucken i mål via stolpen. Brynäs sätter allt framåt och har chanser att kvittera. Även fast man tar ut målvakten och spelar med en man mer under den sista minuten så mäktar man inte med att göra ett kvitteringsmål. Skellefteå AIK vinner med 2–3 efter ett sent avgörande genom poängmaskinen Oscar Möller.