Skellefteå AIK till CHL-kvartsfinal
Publicerad: 2018-11-20
Efter att den första matchen slutat 4-4 var Skellefteås hemmamöte med Storhamar en helt öppen historia på förhand. Det var dessutom gästerna som började bäst genom att utnyttja två chanser i powerplay i första perioden och kunde därmed gå till pausvila i ledning 1-2. Skellefteå kom dock tillbaka i den andra perioden och vände på siffrorna efter två mål av Bud Holloway fram till 3-2 vilket också blev slutresultatet efter en mållös sista period. Skellefteå avancerar därmed till CHL-kvartsfinal.

Målen kommer i powerplay

Skellefteå inleder matchen bra och tar initiativet direkt. Man kommer dock av sig när Mathis Olimb åker ut för en fasthållning. Då passar dessutom Storhamar på att ta ledningen efter att Johan Alm ramlat vilket gett öppen chans till Steffen Thoresen som sätter 0-1. När Skellefteå får spela powerplay strax därefter kommer dock kvitteringen när Juhamatti Aaltonen fångar upp en puck framför mål och petar in 1-1.

Men att ta utvisningar fortsätter att straffa sig. När AIK återigen hamnar i numerärt underläge så tar gästerna ledningen igen. Ett högt slagskott från blå går in bakom Mantas Armalis till 1-2. Hemmalaget ligger på i jakt på kvittering men får inte in pucken och går till pausvila i underläge.

Skellefteå vänder matchen

Andra perioden börjar lite oroligt för Skellefteå då man drabbas av en tidig utvisning men Storhamar lyckas inte fortsätta sin svit av powerplaymål. Istället är det återigen AIK som får utdelning i spelformen några minuter senare när Olimb efter snyggt spel hittar Bud Holloway som direktskjuter in 2-2.

Holloway ser också till att ge Skellefteå ledningen. Efter att först ha spelat fram Jimmie Ericsson till helt öppet mål gör Holloway en riktigt bra kampinsats när han sliter sig fram till returen och trycker in 3-2 för AIK. En ledning som hemmalaget håller perioden ut.

Mållöst i tredje

Fortsatt rätt öppet alltså inför den tredje perioden och gästerna visar direkt att man absolut inte gett upp. Man satsar framåt och skapar också en hel del tid i Skellefteås försvarszon. Mantas Armalis gör dock en del fina ingripanden och Skellefteå visar upp ett bra tålamod och spelar av tiden.

Halvvägs in i den tredje perioden så lyckas AIK flytta upp spelet och då går tiden fort för gästerna. Patrik Thoresen får dock ett jätteläge helt fri från offensiv blå men då gör Armalis en viktig räddning. Skellefteå spelar sedan ett strålande försvarsspel i periodens sista minuter. Storhamar plockar ut målvakten med två minuter kvar och spelar sex mot fem och man får ett par chanser att kvittera men AIK håller undan och vinner.