• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 28 Februari Feb
Lördag Lör 2 Mars Mar
Tisdag Tis 5 Mars Mar
Torsdag Tor 7 Mars Mar
Lördag Lör 9 Mars Mar
Tisdag Tis 12 Mars Mar
Torsdag Tor 14 Mars Mar
Lördag Lör 23 Mars Mar
Måndag Mån 25 Mars Mar
Onsdag Ons 27 Mars Mar
Fredag Fre 29 Mars Mar
Söndag Sön 31 Mars Mar
Tisdag Tis 2 April Apr
Onsdag Ons 14 Augusti Aug
Torsdag Tor 22 Augusti Aug
Fredag Fre 23 Augusti Aug
Fredag Fre 30 Augusti Aug
Söndag Sön 1 September Sep
Torsdag Tor 5 September Sep
Lördag Lör 7 September Sep
Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Torsdag Tor 3 Oktober Okt
Lördag Lör 5 Oktober Okt

Fuhrmans Hörna: Lasse Marklund

21 september 2012 11:54

Han har aldrig fegat ut en fight i ishockeyrinken – eller utanför. Nu bygger han framtidens AIK, Lasse Marklund, 49.

– Vi är ett härligt ledar- och tränarteam som drar åt samma håll. Jodå, ishockeyn är både mitt jobb och min hobby, säger Lasse.

Möt killen som tillsammans med bland annat Jan ”X:et” Erixon lagt grunden till AIK:s sensationella uppsving på senare år.


Men Lasse är ingen man som framhåller sig själv. Han står med båda fötterna på jorden och menar att varje individ är viktig i klubben.
– När vi beslöt att göra en elitsatsning på ungdomssidan var det ett väldigt hallå i lokalpressen. Men det var samtidigt enda möjliga för oss att hitta tillbaka där vi en gång var. Men det måste vara svårt meddela spelare/föräldrar att deras son inte får plats i elitsatsningen?
– Visst, jag mår inte bra och ingen annan heller när beslutet ska tas och ges, säger Lasse.

Men låt oss börja från början: Lasse är uppväxt på Sörböle där landishockey tillhörde vinterns vardag. Han lirade i Chicago Black Hawks, om Lasse minns rätt.

Första ishockeytränaren var världsmästaren Acka Andersson och som tioåring spelade Lasse första organiserade ishockeymatchen. I Piteå. Utan att föräldrarna visste det!
– Vi åkte i Ackas bil. Och vi vann med 7-4, minns Lasse.

På den tiden gällde också fotboll i Sunnanå. Men det blev ishockey och i yngre år var finalen i TV-pucken speciell. Västerbotten torskade mot Stockholm och kungen fanns bland åskådarna.
– Vi hade ett grymt lag med lirare som Fredrik Andersson, Peter Mikaelsson, Torbjörn Bäckström, Niklas Mannberg och på slutet Jan Erixon, minns Lasse.

Lasse tog plats i ungdomslandslag, bland annat säsongen 80-81 med fem matcher i 18-landslaget (ett mål).
– Tyvärr missade jag JVM-plats, speciellt för att jag gjorde lumpen, säger Lasse, som istället spelade med Clemensnäs i div I den säsongen (23 matcher – 4 mål/8 målpass).

Nåja, vintern efter, 83-84, var han tillbaka i AIK och elitserien: 35 matcher (3 mål/4 målpass/70 straffminuter). Resten vet vi: AIK for som ett skottspole mellan eliten och div I några år.

Lasse Marklund (#33) i Skellefteå Hockey Club

Totalt blev det 158 elitmatcher (17 mål/25 målpass), 31 i allsvenskan (3/9) och 165 i div I (19/63) för Lasse.
– Första elitmatchen? Färjestad borta, 1-4 i baken. Tommy Andersson var tränare och jag var jäkligt nervös, det minns jag.

Totalt drabbades han av 279 straffminuter i eliten och 322 i ettan. Du var inte den som steg undan, Lasse!
– Rätt. Men det ingick i spelstilen, så var det bara. Och i Norrköping, mot Vita Hästen, klippte du ner en åskådare!
– Rätt, också. En vild kille dök upp i vårt spelarbås efter matchen och jag klippte till. Det blev ett jäkla rabalder och rättegång. Och du fälldes!
– Stämmer, men hovrätten friade mig. Hur det gick för killen vet jag inte.

Lasse hann också med en säsong i Rögle, 1991-92.
– Vi hade ett ruskigt bra lag med Ehlers, Hjälm, Eloranta, Peter Lundmark från AIK, jo, vi gick upp. Hur kunde du hamna i Rögle?
– De hörde av sig och jag kunde inte säga nej till anbudet. Vad hade du i lön?
– 50 000 kronor i månaden.

Men det blev bara 17 matcher i Rögle. Lasse drabbades av kvicksilverförgiftning i lagade tänder och saknade helt ork. Så småningom byttes varenda tand ut.
– Rögle gav mig sparken. Så enkelt var det.

Säsongen 1994-95 avslutade han karriären i AIK. Efter karriären blev det jobb åt Skellefteå kommun: sopbil, slambil, utsättning etcetera.
– Dessvärre hade kroppen tagit stryk av ishockey, jag har ett diskbråck i ryggen och är ibland sängliggande.

Efter jobb på Västerbottens Ishockeyförbund kom han in i AIK, blev sportchef i tre år (”nä, det var ingenting för mig”), men som spindeln i ungdomsutvecklingen tillsammans med Jan Erixon fann han sin roll i AIK.
– Alla puzzelbitar föll på plats när vi gick upp 2006. Målet har varit att halva A-truppen ska bestå av spelare från Skellefteå eller närområdet. Vi närmar oss…

Nej, Lasse klappar sig inte på bröstet. Han vet att teamjobb är oerhört viktigt för att lyckas.
– Föreningen har gjort klipp på ledar- och tränarsidan. Vi är inne i en positiv trend som vi ska ta vara på. Vi har heltidsanställa tränare på 20- och 18-årslagen, totalt fyra. Vi bygger för framtiden och vi bygger tillsammans.

Lars Marklund, en av ledarprofilerna i dagens Skellefteå AIK. Foto: Bo Fuhrman

Vad säger du om klubbens talanger?
– Kanske måste de bli mer individualister för att ta sig ända fram till eliten. Utveckla sig också utanför själva lagträningen. Vi i klubben gör allt vad vi kan, men ungdomarna måste också ta ett eget ansvar. Vad tänker du på?
– De måste fokusera på rätt saker; äta rätt, sova ordentligt och sköta sig. Inte ägna all ledig tid på nätet. Idag får man ingenting gratis. Så är det bara, säger Lasse.

Då vet alla det.