Skellefteåvinst efter Ortios tredje nolla för säsongen
Publicerad: 2016-12-11
Malmö sköt mer än Skellefteå AIK. Hela 20 skott fler, men ändå är det Västerbottenslaget som åker hem med alla tre poäng efter storspel av finske målvakten Joni Ortio.

Period 1 Sju snabba minuter med ytterst få avblåsningar inleds matchen av, och bägge lagen har bra kontroll på pucken i respektive anfallszon. Offensiva brytningar bäddar för halvchanser åt båda håll och det är precis en sådan brytning som ligger bakom Jesper Olofssons ledningsmål. Skottet kommer från offensiv blålinje och Skellefteåspelare skymmer Oscar Alsenfelt, som släpper pucken förbi sig och vi har 0–1 till gästerna efter sju spelade minuter. Malmö är inte långt bort från en kvittering bara minuten efter, men Joni Ortio räddar med en fin benparad, trots styrning just framför den finske målvakten.

Avvaktande utvisning för Malmö och Skellefteå kastar in en extraspelare istället för sin burväktare. Med fint passningsspel övermannar man Malmöförsvaret och Henrik Hetta levererar en passning till JVM-aktuelle Tim Söderlund, som bara behöver sätta ner klubban för att slå in 0–2 bakom en överspelad Alsenfelt. Malmö pressar på under de sista minuterna, bland annat får man en chans i powerplay, men vi har 0–2 till Skellefteå AIK efter matchens första period.

Period 2 Bortalaget får sin första powerplaymöjlighet efter fyra spelade minuter. Skellefteå spelar bra med en man mer och kommer till några farliga lägen, men Alsenfelt vill annat och räddar flera skott under de två kommande minuterna. Halva matchen snart spelad och det är hemmalaget som skapar mest i anfallsväg i spel fem mot fem. Däremot är inte Skellefteå ofarliga när Malmö tappar puck i sin egen zon, vilket händer ovanligt mycket i denna period.

Efter en tekning i Skellefteås offensiva zon hamnar pucken hos Filip Berglund som lägger in pucken mot mål. Skottet blir en isare som Sam Marklund ostört kan styra in mellan benen på Alsenfelt och vi har 0–3 efter halva matchen spelad. Malmö drar på sig två utvisningar efter varandra och får tunga minuter att jobba bort. Skånelaget klarar av även dessa boxplay och flyttar sedan upp spelet så fort man blivit fulltaliga, vilket visar vilken styrka laget besitter. Perioden innehåller bara ett mål och vi har 0–3 inför den sista perioden.

Period 3 Malmö inleder sista akten med hög fart och till synes stor vilja att ta ikapp detta underläge. Ortio i Skellefteåmålet spelar bra och efter tio spelade minuter har Malmö skjutit tolv skott mot Skellefteås finske målvakt, till skillnad från Skellefteå som bara förmått sig få iväg ett skott. Sebastian Ohlsson får en fyraminutersutvisning för hög klubba och ger Malmö en bra möjlighet att jobba ikapp. Skellefteåboxen får slita hårt för att stå emot Malmös attacker, men man håller ihop och lyckas spela av den långa utvisningen.

Fortsättningsvis är det Malmö som styr spelet och försöker komma in på mål så ofta de bara kan. Skellefteåförsvaret får kämpa hårt och därför kommer man inte heller långt i sina anfall, då den mesta av energin går åt att försvara sig mot Malmöanstormningen. Skotten i sista perioden slutar 16–1 till Malmö, men Joni Ortio vägrar släppa in en enda puck och står för sin tredje nolla denna säsong då Skellefteå AIK vinner 0–3 denna söndagskväll.