Lundmark ny U20-coach: "Känns inspirerande"
Publicerad: 2018-05-15
Ungdom
Han har spenderat senaste fem åren som U16-tränare i Skellefteå AIK – nu tar han steget upp till U20 där han ackompanjerar Peter Lundmark kommande säsong. "Peter har ett ruskigt driv och jag borde kunna komplettera honom bra", säger Mats Lundmark.

Mats har själv ett förflutet i klubben med totalt två säsonger i mitten av 80-talet och fick efter karriären fokus på ungdomshockey.

– Jag spelade själv till jag var 25 ungefär sedan växte mina barn upp och när de var kring 6-7 år började jag med Tre Kronors hockeyskola. Jag följde dem upp till U16 sedan hoppade jag till Clemensnäs och tränade deras J20 i två år. Min äldre son följde med då. Efter det gjorde jag uppehåll i två år sedan bestämde jag mig för att förändra mitt liv. Jag skulle sälja bensinmacken där jag jobbat hela mitt liv och då ringde Lasse (Marklund) och erbjöd mig att träna Skellefteå AIK:s U16, vilket jag tackade ja till och där har jag varit de senaste fem åren.

Att fostra och utveckla talanger i AIK är onekligen något han brinner för.

– Det är en fröjd att få vara en del av Skellefteå AIK. Att få vara med i den här talangfabriken, få fostra spelare och få se dem utvecklas. När man varit i U16 tidigare så har man ju haft målsättningen att få dem upp till nästa steg, alltså upp till U18, och att få se dem utvecklas och nå SHL är ju fantastiskt kul. Man känner sig lite delaktig i det. Man känner med hjärtat att man bryr sig om dem och att man får ha dem under sina vingar och det är ju en fantastisk del av det här jobbet.

"Varit en förebild"

Nu ska han alltså ta steget upp till U20 kommande säsong, där han får rollen som assisterande tränare. Peter Lundmark, som anslöt inför fjolårssäsongen, kliver nu in som huvudtränare. Mats och Peter är bland annat kusiner och har även spelat med varandra här i AIK.

– Nu ska jag jobba med Peter och assistera honom. Det känns ju väldigt inspirerande och kul. Han har varit en förebild för mig i alla år. Man har ju sett hur han har jobbat och han har verkligen rätt inställning och passar bra just här i Skellefteå där det gäller att träna mycket. Han är ju faktiskt en som bestämde sig i unga år för att bli hockeyspelare och det blev han också för att sedan ha en riktigt lång och bra karriär. Så jag tror det kommer bli jättebra i vinter. Peter har ett ruskigt driv och jag borde kunna komplettera honom bra.

Lasse Marklund hade huvudtränarjobbet ifjol men får nu en mer övergripande roll på juniorsidan. Han ser fram emot samarbetet de nya tränarna emellan.

– Mats har varit 5 år på U16 och har gjort det riktigt bra. Jag tror att han och Peter kommer att bli en riktigt bra kombination.

Juniortrupperna snart spikade

Ersättare för Mats blir Johan Karlsson. Han tar alltså över som U16-tränare kommande säsong. Marcus Hollerup fortsätter som U15-tränare och Andreas Karlsson kör vidare som U18-coach tillsammans med Martin Sandgren.

– Vi jobbar på att få klart med ny målvaktstränare då Anthon Hansson lämnar. Förhoppningsvis blir det klart mot slutet av veckan, säger Lasse och fortsätter:

– Trupperna på U20, U18 och U16 är i stort sett klara. U15 får klart med sin trupp efter att de haft sin try-out under vecka 33.

Försäsongen är i full gång och för U20 väntar en del grovjobb framöver.

– Vi har ju haft fystester så i nuläget är det grundstyrka/grundkondition som byggs upp. Lite lättare vecka den här veckan sedan drar vi igång med lite mer max och hårda intervaller så de är förberedda till först sommaren men sedan till hösten, avslutar Mats Lundmark.

Samuel Söderlund