Säsongen över för Skellefteå AIK
Publicerad: 2017-03-29
Matchreferat
Det blev en tråkig sorti ur slutspelet för Skellefteå AIK efter att man tappat 1-2-ledning och fallit i förlängningen mot Frölunda HC.

En sjunde och avgörande match innehåller mycket spänning och intensitet. Det var Frölunda som tryckte på hårdast och det tog bara 2.30 innan Simon Hjalmarsson skulle stänka upp 1-0, högt bakom en något sen Ortio. En fenomenal passning av Joel Lundqvist från bakom målet levererar öppet mål för Hjalmarsson. Första perioden kommer fortsättningsvis blir en berg- och dalbana då chanser både gavs och togs av bägge lagen. Det var inte förrän Frölunda fick chans i powerplay som man etablerade tryck, men Ortio, tillsammans med övriga boxplay-specialister i Skellefteå, höll tätt resterande minuter av period ett.

Vi fick se ett nytänt Skellefteå i inledningen av andra. De smällde på, var först på puckar och skapade riktigt farliga chanser. Det var när gästerna spelar powerplay, som årets gudhjälmspristagare hittade den lilla luckan som man knappt hade hittat med förstoringsglas. Gustafsson ser ut att vara med i skottögonblicket men pucken är till synes otagbar och vi har kvittering 1-1 i matchen. Det dröjer drygt fem minuter innan nästa mål kommer och denna gång var det den slutspelshete Andreas Wingerli som hittade rätt. Efter att ha trollat bort sin markering och fått skymningshjälp av kollegan Axel Holmström, kunde pucken hitta in under Gustafssons högra arm och Skellefteå hade tagit ledningen 1-2 i matchen.

Perioden inleds hektiskt och blir till en kvitteringsjakt från Frölunda, och man hittade kvitteringen redan efter fyra minuter. Jonathan Sigalet skickade in en puck från sin backposition och tack vare Joel Lundqvists störningsmoment hittade pucken in i mål bakom en ovetande Joni Ortio. Kvitteringsjakten övergick i en ledningsmålsjakt och Skellefteå fick det svettigt att stå emot Frölundas aggressivitet, då de pressade på för ett matchvinnande mål. Det hjälper inte när Skellefte drar på sig utvisningar, men Ortio spelar stort och Skellefteå klarar av att hålla tätt perioden ut, vilket ger oss en förlängning i denna direkt avgörande match.

Förlängningen tillhörde Skellefteå och det var vassa chanser som Pontus Petterström och Pär Lindholm vaskat fram, liksom Jesper Olofsson som sköt precis över och Joakim Lindströms skott som snuddat vid stolpen. Men Frölundakeepern Johan Gustafsson stod pall och kommer gå ur striden som segrare, efter ett enkelt men effektivt anfall av Victor Olofsson och Niclas Lasu. Den sistnämnde spelade vägg med Olofsson som åkte i full fart och rundade sin back. Innan backcheckande Pär Lindholm hann dit, skickade Olofsson pucken i mål – ett praktskott i första krysset – och skickade därmed Frölunda till semifinal.