Förlust trots bra målvaktsspel
Publicerad: 2018-01-04
Referat
Under torsdagskvällen gästade Skellefteå AIK Jalas Arena i Mora. Efter en pigg start skulle dock spelet dala för gästerna och efter att Mora till slut poängterat matchen i tom kasse fick Skellefteå se sig besegrade med 3-0.

Det är ett trevande spel som inleder denna torsdagskväll i Jalas Arena. Skellefteå spenderar större delen med puckinnehav och testar målvakten. Redan tre och en halv minut in i match får också gästerna powerplay. Det är också där som Pär Lindholm bär in pucken i anfallszonen och passar till Möller, som får åka helt fri genom slottet och skjuta, ett skott som sånär letar sig in bakom Moras målvakt. Men istället ska hemmalaget ta ledningen. Med dryga 7 minuter spelade hittar David Kase maskorna bakom Lindvall. Strax efter det får AIK chans till att kvittera tidigt med ett nytt powerplay, men med bara minuten spelad av detta visas Jesper Olofsson ut för hakning. Varken spelet fyra mot fyra eller Moras kortare numerära överläge ger någon utdelning, men därefter tar hemmalaget mer plats. Efter att Filip Berglund kört ihop med en Moraspelare i egen zon visas han ut med rubriceringen interference. Hemmalaget skapar ett par chanser, men Gustav Lindvall står emot i målet. I slutminuterna kommer också Mora i friläge och målvakten visar än en gång upp en briljant räddning. Skellefteå etablerar ett sista tryck i anfallszon, men kommer inte tillräckligt nära utan går till pausvila i ettmålsunderläge.

Reduceringsförsök och bortdömt bål

Direkt på nedsläpp i den andra perioden trycker Skellefteå på och Oscar Möller avlossar två svåra skott. Men istället ska uppförsbacken bli ännu tyngre. Med bara dryga minuten spelad får Mora ett friläge och lobbar in 2–0. Men gästerna vägrar ge upp och AIK är snart på banan igen. Efter att ha haft en bra chans får också Skellefteå med sig ett PP, och efter ett backskott petas pucken in. Men domarna väljer att ringa på målet, och efter videobedömning anser domarna att målet inte ska godkännas. Några minuter senare blir Kostka utvisad för huvudtackling, men detta skulle inte hindra AIK. I boxplay gör bortalaget en spelvändning och när Johan Alm blir upphakad utjämnas spelet till fyra mot fyra. När spelet går till numerärt överläge till gästernas fördel kommer också anfallsspelet igång. Mora blir ordentligt tillbakapressade och tvingas också ta en utvisning. Men även detta powerplay skulle inte hinna löpa ut innan Pär Lindholm också får sätta sig på botbänken. Utvisningarna löper och så gör även perioden med ställningen 2–0 till hemmalaget.

Lindvall stoppar fler chanser

Den sista akten börjar trevande med pendlande spel åt båda hållen. Det är först efter tre och en halv minut spelade som den första riktiga målchansen kommer. Efter att Skellefteå tappat pucken bakom eget mål passar Mora snabbt in framför mål. Men Gustav Lindvall skulle snabbt skynda över till rätt sida målburen och råna hemmalaget på fler mål. AIK steppar sedan upp och hittar några fina möjligheter innan Adam Pettersson kommer i skottläge och hittar stolpen. Skellefteå fortsätter spela i anfallszonen och trycker på för en reducering, men kommer inte riktigt till skottläge. Istället kommer hemmalaget i ännu ett friläge som Lindvall får parera. Med mindre än två minuter kvar på klockan lämnar Lindvall målet och Skellefteå tar timeout efter att ha fått en offensiv tekning. Trots det får en Moraspelare tag i pucken i tekningssituationen och skickar in 3–0 i tom kasse, vilket poängterar matchen.