Calof och Lindholm tvåmålsskyttar i 2-6-segern
Publicerad: 2017-01-31
Skellefteå AIK:s segersvit bröts senast mot Linköpings HC. Revanschen tog man ut på kvällens motstånd, Brynäs IF. Hemmalaget började dock bäst och tog även ledningen två gånger om. Sedan sköljde gästerna över sina motståndare. Anförda av Pär Lindholm och Andrew Calof (två mål var) tog Skellefteå AIK en odiskutabel seger med 2-6.

Period 1

Skellefteå AIK gästar Brynäs IF och gör det med sargat självförtroende efter den senaste förlusten mot Linköping. Bägge lagen försöker spela uppspel med snabbt passningsspel och innovativa lösningar när press uppstår. Skellefteå har lättare att ta sig ur zon, men när Brynäs kommer tillräckligt nära Skellefteåmålet så kommer också 1-0 efter sju spelade minuter. Oskar Lindblom dyker och trycker in ledningspucken efter att den legat fri framför Joni Ortio, som inte hunnit lägga plockhandsken på för blockering.

Skellefteå får powerplay och då är man giftiga. Efter att Brynäs tvingat Skellefteå till svårt och trångt spel i powerplayuppställningen, kommer en öppnande passning till Bud Holloway. Kanadensaren skjuter mot mål där Jimmie Ericsson är parkerad och stöter in 1-1 i halvliggande position, med drygt åtta minuter kvar av perioden. Efter målet blir perioden mer tilltäppt. Bra försvarsspel bäddar för få målchanser och vi lämnar den första perioden med två mål, ett för vardera lagen

Period 2

Skellefteå lägger i en hög växel och styr spelet från start. Därför kommer nästa mål relativt oväntat. Efter drygt tre spelade minuter får Kevin Clark en rak passning i ett flygande anfall, och Clark skjuter direkt, vilket Ortio inte hänger med på. 2-1 till Brynäs, men kvitteringen skulle komma bara tre och en halv minut därefter. Jimmie Ericsson tar emot droppassningen av Filip Berglund och åker inåt i anfallszonen där han skjuter på mål. Andrew Calof är och hugger på returen, varpå pucken hittar in under David Rautios benskydd till 2-2.

Skellefteå fortsätter att styra spelet och skapa lägen, men Brynäs försvarsspel är svårgenomträngt. När perioden börjar närma sig slutet kommer tillslut 2-3 till Skellefteå. Pär Lindholm får en bra passning och kan med sin fart åka ifrån sin back för att friställas med Rautio. Brynäsmålvakten lämnar retur och Lindholm kan med backhand slå in pucken och därmed ge Skellefteå ledningen för första gången i matchen. Inför tredje perioden har Skellefteå spelat till sig matchen och vänt underläge till ledning.

Period 3

Två minuter och femton sekunder stannar tiden på när Skellefteå skrivs för nästa mål. Fredrik Lindgren laddar från blålinjen och Sebastian Ohlsson styr in pucken till 2-4, precis framför Rautio som i och med styrningen blir chanslös. Hemmalaget hamnar aningen efter i många skeden, vilket gör det svårt för Brynäs att bygga upp ordentliga anfall. Vid ett tillfälle ger man Tim Söderlund en passning på bladet som utmynnar i en målchans, men Rautio klarar. Momentet händer det igen, fast åt andra hållet. Ortio hinner tillbaka och kan stöta bort det bästa läget som Brynäs vaskat fram hittills i den tredje perioden.

Efter ett powerplay för Skellefteå behåller man pucken och speltempot, ända fram tills nästa mål faller. 11:41 kvar på klockan när Pär Lindholm först styr ner pucken i Rautios mage, för att sedan kunna raka in 2-5 i öppet mål för Skellefteå. Tung uppförsbacke för Brynäs och man förmår sig inte heller att ordentligt bryta sig igenom Skellefteåförsvaret för reduceringar. Slutskedet av matchen innehåller spel fyra mot fyra och då nätar Skellefteå igen. Adam Pettersson spelar fram pucken till Andrew Calof som dribblar ner Rautio och gör sitt andra mål för matchen. Slutresultatet fastställs till 2-6, efter att Ortio spikar igen under de sista minuterna som Skellefteå får spela i numerärt underläge.