Skellefteå AIK vann stort och säkrade seriesegern
Publicerad: 2014-03-01

Läget inför match var glasklart. Seger för Skellefteå AIK skulle innebära serieseger oavsett andra resultat. Detta tycktes laget ha tagit fasta på när man kom ut rejält taggade, satte 1-0 redan efter drygt 20 sekunder och gick ifrån till 4-0 och avgjorde matchen redan i den första perioden. Gästande Leksand hade inte en chans att hänga med i hemmalagets sprudlande offensivlusta. Allra hetast framåt var Oscar Möller som gjorde ett hattrick, bakåt var det inte speciellt mycket att skriva om men att Stefan Steen håller nollan förtjänar såklart beröm.

Första perioden

Skellefteå får en riktig drömstart på matchen när man tar ledningen redan i det första bytet. Det är Bud Holloway som gör 1-0 redan efter 24 sekunder genom ett välplacerat slagskott. Skellefteå fortsätter med full fart framåt men kommer av sig när Jimmie Ericsson åker ut 2+10. Leksand lyckas dock inte skapa några direkt farligheter i powerplay. Det gör istället Adam Pettersson efter några snygga dragningar då hemmalaget blivit fem man men då klarar Joel Gistedt i gästernas mål.

Halvvägs in i perioden får AIK spela powerplay och då tar man chansen, efter ett bra skott från Nicklas Burström är Pierre-Edouard Bellemare påpassligt med på returen och slår in 2-0. En tveksam utvisning på Joakim Lindström ger sedan powerplay för Leksand där man lyckas skapa en bra chans för Jacob De La Rose men inte kommer närmare än så. Istället är det hemmalaget som gör 3-0 efter att Viktor Arvidsson sånär fått in pucken köksvägen och Adam Pettersson petat in pucken i mål. Med 12 sekunder kvar av perioden dundrar sedan Oscar Möller in 4-0 i numerärt överläge.

Andra perioden

Det stora spelövertag som Skellefteå hade i den första perioden fortsätter även i den andra där hemmalaget fortsätter att formligen rada upp klara chanser. Allra närmast i inledningen av perioden är Oscar Möller som blir helt frispelad i powerplay men då är Gistedt i bortamålet bra med och räddar. Första halvan av perioden är det egentligen AIK mot Gistedt och gästernas målvakt är direkt strålande då han klarar allt som Skellefteå testar honom med. Framåt kommer dock fortsatt egentligen ingenting från gästerna Halvvägs in i matchen har man skjutit tre skott på mål.

Med 9.56 på klockan kommer också till sist periodens första mål som som betyder 5-0, Joakim Lindström gör målet framspelad av Melker Karlsson som framgångsrikt jagat åt sig pucken. Strax därefter kommer också 6-0 när Oscar Möller kommer fri och stänker upp pucken i nättaket bakom Gistedt. Innan perioden är slut hinner Möller dessutom fullborda sitt hattrick när han med en felträff lyckas peta in 7-0 mellan benen på Gistedt. Leksand hinner inte alls med AIK ikväll.

Tredje perioden

Joel Gistedt som kämpat tappert har till sist fått nog och utgår efter den andra perioden. In i bortamålet kommer istället Henrik Hjerpe som lär få det lugnare än sin kollega med tanke på ställningen i matchen. Den sista perioden blir av förklarliga skäl en rejäl transportsträcka. Skellefteå är fortsatt helt dominerande i spelet men man bjuder mest på glimtar av elegant passningsspel i anfallszon. Med 7-0 i ryggen så saknar man det där lilla extra vilket gör att målchanserna blir färre och målen uteblir.

Först halvvägs in i perioden blir det lite känslor när Viktor Arvidsson bjuder Tobias Forsberg på en rejäl nacksving som gör Forsberg hysteriskt förbannad och placerar de bägge brottarna i utvisningsbåset. Med en dryg minut kvar av matchen är Oscar Möller riktigt nära att göra ett strålande vackert mål när han dribblar sig in framför mål från blålinjen i spel fyra mot fyra. Avslutet går dock utanför målet. Skellefteå vinner klart efter att ha kört över Leksand i två perioder och defilerat i den tredje.