Skellefteå AIK vann på straffar
Publicerad: 2013-10-31

Efter en jämn match kunde till sist Skellefteå AIK besegra gästande Växjö efter straffläggning. Matchhjältar blev till sist Henrik Karlsson som räddade alla Växjös straffar samt Petter Emanuelsson som till sist satte den avgörande straffen. I övrigt i hemmalaget såg Melker Karlsson som gör sin andra match efter skada pigg ut.

Första perioden

Växjö börjar i bra fart och det tar ett par minuter innan Skellefteå kommer igång, då kommer dock snabbt matchens första mål då pucken via en skridsko ger öppet mål för Pierre-Eduard Bellemare som kan slå in 1-0. Knappt en minut senare kvitterar dock Växjö när Sebastian Erixon gör 1-1 i powerplay. Gästerna har också bra tryck ett tag efter målet men så småningom får i alla fall AIK ordning på spelet igen och halvvägs in i perioden är såväl spelet som skotten och resultatet helt jämnt.

Bra chans för Skellefteå genom Jonas Frögren efter drygt 13 minuters spel, Frögren tar ett bra skott men Scott Munroe i målet räddar och håller pucken. Nästa mål kommer efter 15:27 och görs av Växjö genom Robert Rosén som tar ett avslut som inte ser speciellt märkvärdigt ut men Henrik Karlsson är skymd och pucken går i mål till 1-2. Skellefteå jagar efter kvittering i slutet av perioden men gästerna spelar fysiskt och uppoffrande och kan freda sitt mål perioden ut.

Andra perioden

Gästerna får spela powerplay tidigt i perioden efter en något oturlig utvisning som drabbar Erik Forsell, hemmalaget spelar bra boxplay och klarar utvisningen. Man får därefter också första chansen i matchen att spela powerplay efter att Liam Reddox åkt ut. Oscar Möller får bästa chansen i spelformen men får inte träff på pucken när han försöker slå in den på tennis. Växjö fortsätter att spela på gränsen och det känns som att man har lite bedömningarna med sig så här långt.

Med 11:43 på klockan kommer i alla fall ännu en bortautvisning och i powerplay kan Melker Karlsson göra 2-2 efter att ha varit stark framför mål och satt pucken mellan benen på Munroe. Fler bra chanser kommer direkt efter målet men då gör Munroe ett par bra räddningar. Ny chans att spela i numerärt överläge för AIK följer men då får man inte riktigt fram avsluten till mål. Lagen går till pausvila med ställningen 2-2 och en spännande tredje period väntar.

Tredje perioden

Bägge lagen kommer ut och tycks inställda på att gå för att vinna matchen. Bra chans för Niclas Burstöm som kommer loss efter kanten, dribblar sig förbi en back och tar ett bra skott som dock Munroe klarar efter drygt fyra minuter. Ännu bättre chans får sedan Erik Forsell precis framför mål men avslutet går utanför stolpen. Halvvägs in i perioden är det tydligt att Skellefteå har fått lite medvind och är det spelförande laget, Växjö slår mycket ifrån sig.

En onödig slashing från Jocke Lindström ger gästerna andrum och en möjlighet att vända matchbilden, man hinner dock bara spela 47 sekunder med en man mer innan Dennis Rasmussen åker ut och det blir spel fyra mot fyra följt av ett kort powerplay för AIK, bägge blir dock resultatlösa. Inget av lagen lyckas heller skapa någon under periodens sista minuter och matchen slutar 2-2 efter ordinarie tid och går till övertidsspel.

Övertid + Straffar

Oscar Möller blir frispelad men missar pucken då han störs lite av en bortaback, spelet vänder och då är det Ville Lajunen som åker sig till en chans men Henrik Karlsson räddar. Växjö har en kort sekvens i anfallszon men sedan är det hård press från AIK i ett par minuter. Med 20 sekunder kvar åker sig Oscar Möller loss efter kanten men blir fälld på väg in mot mål och hemmalaget får chansen att spela powerplay. Lindström och Holloway hinner med varsitt skott men Lindström träffar sidan av målet och Holloway missar målet. Matchen går till straffavgörande.

I straffläggningen missar samtliga ordinarie straffläggare, Rhett Rakhshani är otäckt nära att avgöra med ett ribbskott men det är till sist Petter Emanuelsson som gör mål och vinner bonuspoängen åt Skellefteå.