Skellefteå vänder och vinner i Ängelholm
Publicerad: 2019-03-14
En rafflande slutomgång på flera håll i SHL-tabellen är till ända. Efter en stark Röglestart på matchen där hemmalaget går fram till 2-0 lyckas Skellefteå AIK samla ihop trupperna och kvitterar i tredje perioden till 2-2. När Rögle sedan tar ut målvakten i ett försök att vinna kliver Bud Holloway fram och skjuter in 2-3-pucken. Detta betyder att Skellefteå är klart för kvartsfinal.

Seriekonstruktörerna gnuggar händerna när det finns något att spela för för många av lagen som i och med denna omgång stänger butiken för årets grundserie när det gäller SHL. Skellefteå AIK åker till Ängelholm och försöker säkra sin plats i kvartsfinalen. Rögle vill gärna uppåt i tabellen och har siktet inställt på en åttondeplats.

I första perioden inleds spelet med snabba Rögle-skridskor och en viss liten form av anstormning mot Gustaf Lindvall i bortakassen. Filip Berglund visas ut och Rögle får spela powerplay och gör det mesta bra utom att göra mål. Ted Brithen är okristligt nära när han får öppet mål efter snyggt spel men pucken går utanför målet. Gästerna lyckas hålla emot i powerplay men efter 8:51 är det dock dags att anteckna första målet och då är det helt rättvist hemmalaget som gör det. Taylor Matson heter målskytten och Daniel Zaar får en assistpoäng och ett varmt tack av Matson för sin framspelning. Det är som att detta mål väcker Skellefteåspelarna som sedan får en positiv del i matchen. Joakim Lindström får ett kanonläge men röglebacken riskerar liv och lem när Curran som han faktiskt heter blockerar det skottet. Skelleftelaget får sedan två powerplay efter varandra men inga mål trots fina lägen och övertygande pp-lir. Rögle tar sedan över den berömda taktpinnen och de sista fem minuterna i perioden är det Rögle för hela slanten. Uppoffrande försvarsspel och en tät Lindvall gör att ställningen dock fortsatt inte är mer än 1-0 efter första perioden.

I andra perioden jämnas spelet ut och båda lagen är med i matchen. Justin Pogge i hemmalaget får göra skäl för månadslönen då Patrik Norén får på ett fint skott men kanske ännu mer sedan när Edwin Hedberg kommer in mot kassen med fin skridskoåkning och avslutar. Mathis Olimb får en jättepropp men kan resa sig till applåder från publiken. Joakim Lindström får ett läge som inte resulterar och blir sedan utvisad i mitten av perioden. I den spelformen har bandyklubben varit förtroendeingivande hittills och här fortsätter man trycka på. Med bara tio sekunder kvar av 120-sekunderspressen lyckas skåningarna så trycka in 2-0 genom Éric Gélinas, som gör sitt första mål i den gröna tröjan. Inte mycket talar för bortalaget i detta läge, men man viker inte ner sig utan äter sig tillbaka in i matchen och med två och en halv minut kvar hittar Bud Holloway fram till Adam Pettersson och simsalabim så har vi liv i matchen, 1-2! Resultatet står sig perioden ut och det finns hopp för bortalaget inför tredje.

När tredje perioden då börjar är det ett lite försiktigare hemmalag som formerar sig och vi får inte den där övertygande offensiva periodstarten som vi vant oss vid från tidigare i matchen. Efter fyra minuter kommer så det gyllene läge som ett bortalag i underläge önskar sig tidigt i tredjeroundan, nämligen ett powerplay. Det är Rögles Daniel Bertov som visas ut och Albin Eriksson är liksom för ung för att känna av stundens allvar så här i seriens sista omgång så han gör det som ungdomar kan göra ibland, nämligen raka in en kvitteringspuck till 2-2. Det målet gör att Skellefteå för tillfället är uppe på kvartsfinalplats igen efter att ha varit nere på play-in-plats tillfälligt. Efter avvaktande spel blir det sedan ännu en hemmautvisning och det är Bertov igen som får gå och sätta sig. Här blir det dock ingen utdelning så matchen står verkligen och väger med fem minuter kvar att spela av tredje. Tempot går ner men Rögle får en fin möjlighet när Zaar får ett fritt läge men nu får Lindvall visa hur stor en SHL-målvakt kan bli med skydd och allt så det blir det inget av. Rögle sätter sedan allt på ett kort och plockar ut Pogge. Sekunder senare får Holloway tag i pucken i egen zon och skickar in ett långskott i det tomma målet. 2-3, alltså! Matchen landar på detta sätt och Skellefteå AIK vänder alltså ett tvåmålsunderläge till en uddamålsseger och får sikta in sig på en kvartsfinal. Rögle däremot får ta en åttondelsfinal mot HV71.