DIF kvitterade matchserien i Skellefteå
Publicerad: 2019-03-25
Skellefteå tog emot Djurgården i den andra Kvartsfinalen i årets SM-slutspel. Efter att ha vunnit på bortaplan blev det förlust på hemmaplan och Djurgården kunde kvittera matchserien till 1-1. Siffrorna skrevs till 3-6 efter en målrik förstaperiod som slutade 2-3, en ledning som gästerna sedan kunna hålla matchtiden ut. Detta trots att Skellefteå skapade mycket framåt i andra halvan av matchen. Gästernas effektivitet och hårda jobb i försvaret fällde till sist avgörandet.

Målrik första period

Skellefteå inleder den första perioden bra och sätter hård press på gästande Djurgården. Man kommer dock av sig när man drabbas av en utvisning efter knappt fyra minuters spel och då kan Emil Bemström sätta 0-1 för gästerna. När sedan Skellefteå får spela powerplay så leder ett misstag i egen zon till att Djurgården även kan göra 0-2 i numerärt underläge.

I powerplay kan dock hemmalaget svara direkt när Oscar Möller dundrar in 1-2. Bara några minuter senare kan hemmalaget utnyttja ytterligare ett numerärt överläge där Möller även sätter 2-2 efter bra kamp kring målet av Robin Alvarez. I periodslutet lyckas sedan gästerna återta ledningen efter att Daniel Brodin bökat in pucken vid första stolpen från ett läge bakom Skellefteå mål till 2-3.

Djurgården utökar ledningen

Inför den andra perioden har Skellefteå bytt ut Mantas Armalis och in kommer istället Gustaf Lindvall. Skellefteå känns återigen snäppet starkare i inledningen av perioden men får precis som i första en kalldusch när Petteri Wirtanen stänker upp 2-4 rakt upp i första krysset efter drygt sju minuter.

Skellefteå tar dock tillbaka kommandot i spelet ordentligt och förflyttar spelet ner till Djurgårdens försvarszon i andra halvan av perioden. Man får också ny chans att spela powerplay, skapar en hel rad chanser men lyckas inte få i pucken i mål. Samtidigt spelar gästerna ett uppoffrande försvarsspel och styr ut hemmalaget på ett effektivt sätt.

Djurgården vinner

Skellefteå fortsätter den tredje perioden som man avslutade den andra. Man har initiativet i spelet och jagar efter reducering. Efter nästan halva perioden kommer till sist det efterlängtade reduceringsmålet när Mathis Olimb sätter 3-4 med ett välriktat handledsskott. Och pressen från Skellefteå fortsätter.

Djurgården tar dock tillbaka initiativet ordentligt när Skellefteå missar i ett uppspel och gästerna kan sätta 3-5 efter bra förspel från Dick Axelsson och mål från Olle Alsing. Med knappt tre minuter kvar plockar AIK ut Lindvall men en lång rad av felpassningar gör att tiden rinner bort. Med mindre än en minut kvar kan Mattias Guter göra 3-6 i tom bur och avgöra matchen helt.