Pesonen avgjorde på straffar
Publicerad: 2015-01-31

Skellefteå gjorde en riktigt bra match i lördagens hemmamatch mot HV71 men gästerna lyckades trots att man inte var med i spelet i stora delar av matchen länge behålla ledningen i densamma och först i den tredje kom Skellefteås första mål och med sitt 2-2 kunde Pär Lindholm ta matchen till straffar. Hjälte för Skellefteå blev till sist Janne Pesonen som satte två straffar varav den sista helt avgörande.

Bortaledning trots hemmapress
Det är Skellefteå som är klart bäst i den första perioden. Man pressar tillbaka gästande HV71 ordentligt och skapar en hel rad riktigt bra målchanser och det är bara tur och hårt jobb från gästerna som gör att hemmalaget inte får någon utdelning.

Istället är det HV71 som gör periodens enda mål. Anton Bengtsson kommer loss i en kontring, är på väg att tappa pucken men når den till sist och ensam med Markus Svensson i hemmamålet gör han inget misstag utan prickar in 0-1. Närmast att kvittera är Erik Forssell som ser ut att slå in pucken i tomt mål men då kommer Patrik Carlsson och räddar på mållinjen.

HV71 drar ifrån
Spelet jämnas ut i den andra perioden. Inledningsvis kommer inte Skellefteå igång alls som i den första perioden och när man väl börjar få ordning på spelet så börjar det regna utvisningar som gör att man kommer av sig.

Skellefteå misslyckas också med att ta tillvara de chanser man får att spela i numerärt överläge. Kirill Kabanov har kanske den allra vassaste men då går avslutet precis utanför stolpen. Istället blir det en kalldusch i periodavslutningen då Mattias Tedenby med en snygg dragning gör 0-2 och Skellefteå måste bli effektivare i den tredje perioden.

Skellefteå kommer tillbaka
Skellefteå hittar omgående tillbaka till sitt strålande spel från den första perioden och kör över HV71 fullständigt i inledningen av den tredje perioden. Efter långa sekvenser med hårt tryck mot bortamålet kommer till sist också utdelningen när Martin Sevc lägger en slumppuck på mål från blålinjen som går ända in i mål till 1-2.

Martin Sevc är även inblandad när kvitteringen kommer, han tar ett helt perfekt styrskott som Pär Lindholm snyggt petar upp i nättaket till 2-2 bakom en chanslös Gustaf Wesslau. En helt felaktig utvisning som drabbar John Norman ger HV71 lite andrum men sedan är det Skellefteå som jagar ett avgörande som dock inte kommer utan matchen går till övertid.

Pesonen avgör
Skellefteå inleder övertidsspelet i spel fyra mot tre men det handlar bara om sekunder. I spel tre mot tre har sedan Skellefteå ett flertal jättelägen att avgöra, sista chansen får Andrew Calof med bara sekunder kvar men matchen går till straffar. Där blir Janne Pesonen matchhjälte med två riktigt snygga straffmål.