• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 7 December Dec
Lördag Lör 9 December Dec
Tisdag Tis 19 December Dec
Torsdag Tor 21 December Dec
Tisdag Tis 26 December Dec
Torsdag Tor 28 December Dec
Lördag Lör 30 December Dec
Tisdag Tis 2 Januari Jan
Torsdag Tor 4 Januari Jan
Lördag Lör 6 Januari Jan
Fredag Fre 12 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Torsdag Tor 25 Januari Jan
Lördag Lör 27 Januari Jan
Tisdag Tis 30 Januari Jan
Torsdag Tor 1 Februari Feb
Lördag Lör 3 Februari Feb
Torsdag Tor 8 Februari Feb
Lördag Lör 10 Februari Feb
Lördag Lör 24 Februari Feb
Tisdag Tis 27 Februari Feb
Torsdag Tor 1 Mars Mar
Lördag Lör 3 Mars Mar
Tisdag Tis 6 Mars Mar
Torsdag Tor 8 Mars Mar
Lördag Lör 10 Mars Mar

Skellefteå föll på Hovet

1 april 2012 21:25

För att ta det i filmtermer; en repris med alternativt slut. Det var så det kändes när Skellefteå ikväll gästade Hovet för fjärde semifinalmatchen mot AIK.


Matchen inleddes med två lag som försökte ta kontrollen över händelserna genom att lägga pucken djupt och sätta press på motståndarnas backar. Hemmalaget bars fram av hemmapubliken och var något mer framgångsrika i det momentet. Följaktligen var det Skellefteå som drog på sig matchens första utvisning efter knappa fyra minuters spel. AIKs lagkapten Dick Tärnström var tillbaka efter skada, och det går inte ta miste på hans betydelse i stockholmslaget. Det var också Tärnström som från blå avlossade stora bössan i mål efter 04:28.

Målet gav AIK mer luft under vingarna. Man behöll trycket i offensiv zon och använde sig av många platsbyten som skapade oreda i Skellefteåförsvaret. Hastigt och mindre lustigt knep Salmonsson åt sig pucken, tog två skär in i banan och fick en drömträff i borte krysset. 2-0 till hemmalaget efter fem spelade minuter.

Mardrömsstart? Visst. Samtidigt har Skellefteå varit med om situationen förr, och istället för att stressa tog man tag i sitt spel och kunde göra en psykologiskt viktig reducering två minuter senare. Det var Bellemare som drev upp pucken på vänsterkanten. Tog in pucken i zon och drog på sig en försvarare innan han droppade pucken till Möller som fick lite yta. Möller sköt ett skott som styrdes på inte mindre än två hemmaförsvarare innan den gick in bakom en chanslös Fasth i hemmakassen. En turlig men viktig reducering för Skellefteå som lyftes av målet. Resten av perioden var jämn. Skellefteå drog på sig en utvisning för sex man på banan och AIK drog på sig två utvisningar men resultatet stod sig perioden ut.

Skellefteå kom ut bättre i andra perioden men AIK har genom matchserien visat sig starka i slotten. Man satsar hårt på att vinna kamperna där genom att ofta slänga in puckar och gå in med tre man runt Eriksson i Skellefteåmålet. Efter fem minuter i perioden bar det frukt och det var ett riktigt viljemål signerat den tidigare skellefteåspelaren Kent McDonell. Pucken skickades in mot kassen och McDonell tog fart, välte omkull en skellefteåspelare, yxade pucken mot Erikssons benskydd och lyfte sedan upp egen retur i nättaket.

Skellefteå lyckas återigen göra en psykologiskt viktig reducering. Matchklockan har tickat en dryg minut efter McDonells mål när Holloway vinner en sargduell, hoppar undan en flygande aikare och lägger en riktig macka till Bellemare som behärskat stänker upp reduceringen i bortre krysset. Skönt för Bellemare som tidigare under matchen fått en slashing på handen som tog illa.

Bortalaget tar över händelserna efter reduceringen. Man sätter hård press på AIKs backar, som stressas till misstag. Till slut blir misstaget för stort. Det är Josh MacNevin som gör en väldigt svår dragning mot en framstörtande Bellemare. Det slutar med att MacNevin bjuds på en rejäl höfttackling och Bellemare tar pucken och Skellefteå får en tre-mot-två. Han lägger en cross till Möller som droppar pucken till Holloway centralt. Denne stänker in kvitteringspucken mellan benen på en överspelad Fasth.

Det är mycket kampmoment runt kassarna. Det är tydligt att AIK pratat om att vinna fler kamper, framför allt framför egen kasse men det smittar av sig även offensivt. Två utvisningar var för lagen innan vi går till pausvila och 3-3.

Skellefteå tog över händelserna i andra perioden och känslan var att AIK inte skulle orka fullt ut i tredje. Den känslan kunde inte ha varit mer fel. Tränare Melin kastade om i formationerna och hemmalaget kom ut som pånyttfödda i tredje perioden. Man satte stenhård press mot ett närmast chockat bortalag som fick rensa i panik. Ofta fick man inte ens puckarna ur zon. Det var långa stunder AIK mot Eriksson, som gjorde en handfull kanonräddningar och höll kvar Skellefteå i matchen. När Skellefteå sedan – vid ett av få tillfällen – lyckats trycka ned pucken djupt i anfallszon drar Ericsson på sig en väldigt onödig utvisning för tripping. Utvisningen blir ödesdiger. Skellefteå spelar ett väldigt bra boxplay och stressar bort AIKs möjligheter till ordnat spel, men en sådan press är sårbar ifall en spelare utmanar och tar sig förbi sin bevakning. Det var också precis vad som hände när Robert Rosén får pucken i hörnet bakom förlängd blålinje. Han tar några skär in och letar pass. Klingberg kastar sig för att täcka av passningsvägar, men då rundar Rosén denne, bryter in vid första stolpen och lägger in pucken mellan benen på Eriksson. 4-3 är ett faktum med knappa fem minuter kvar av matchen.

Skellefteå lägger sista minuterna all kraft på att åstadkomma en kvittering men slarvar och Klingberg drar ned MacNevin och får vila två minuter, detta i ett läge där det bara är tre minuter kvar av matchen. AIK ser ut som man är mest intresserade av att spela av matchen, men tack vare att Skellefteå är ointresserade av att försvara i det här läget, och satsar allt framåt, tjuvar man lite väl tidigt och Oscar Steen kan vinna en sargduell för att sedan servera Rudslätt pucken till slutresultatet 5-3.

Skellefteå gör återigen en hygglig bortamatch. AIK får tyvärr väldigt bra utdelning på sina lägen initialt i matchen och bortalaget tvingas därför kämpa i uppförsbacke hela matchen. Man visar styrka och kommer igen gång på gång men när AIK gräver fram såna krafter inför sista perioden klarade inte bortalaget att lyfta spelet återigen, och det blev till slut en knapp men dock rättvis seger för AIK.

Kvitterat i matcher och semifinalserien återvänder till Skellefteå på tisdag för den otroligt viktiga femte matchen. Skellefteå bars fram av en fullsatt arena i fredags och AIK gjorde detsamma ikväll. Det går inte underskatta publikens betydelse, framför allt inte nu när spelarna börjar bli trötta och mycket handlar om det mentala. Vågar man hoppas på en på nytt fullsatt arena på tisdag? Det kan vara tungan på vågen.

Tillsammans mot SM-guld!