• Huvudsponsorer

Lör 25 Mar  (1 match)
Mån 27 Mar  (1 match)
Ons 29 Mar  (1 match)
Tis 19 Sep  (1 match)
Tor 21 Sep  (1 match)
Lör 23 Sep  (1 match)
Tor 28 Sep  (1 match)
Lör 30 Sep  (1 match)
Tor 05 Okt  (1 match)
Lör 07 Okt  (1 match)
Tor 12 Okt  (1 match)
Lör 14 Okt  (1 match)
Tor 19 Okt  (1 match)
Lör 21 Okt  (1 match)
Ons 25 Okt  (1 match)
Fre 27 Okt  (1 match)
Lör 28 Okt  (1 match)
Tor 02 Nov  (1 match)
Lör 04 Nov  (1 match)
Tis 14 Nov  (1 match)
Tor 16 Nov  (1 match)
Lör 18 Nov  (1 match)
Tis 21 Nov  (1 match)
Tor 23 Nov  (1 match)
Lör 25 Nov  (1 match)
Tor 30 Nov  (1 match)
Lör 02 Dec  (1 match)
Tor 07 Dec  (1 match)

Ett snack med Markus Svensson

3 maj 2012 15:45

Så är det klart med Skellefteå AIKs första nyförvärv för säsongen 2012/13. Det handlar om målvakten Markus Svensson som har skrivit ett tvåårskontrakt med klubben.


Markus är född 1984 i Kalmar. Han fick sin hockeyfostran i Oskarshamn och fick sitt genombrott när han anslöt till Malmö Redhawks säsongen 2008/09. Efter tre framgångsrika år i föreningen fick han inför denna säsong chansen i elitserien och AIK. Trots rollen som andremålvakt hann han med elva grundseriematcher i klubben med räddningsprocenten 90,4.

Markus beskriver sig själv som en lugn människa som gillar det mesta i livet, alltifrån lugna skogspromenader till att gå på stan. Han är periodare vad gäller musik och lyssnar för tillfället mycket på svensk musik.
- Det blir mest Vreeswijk och Gärdestad just nu faktiskt.

Därmed ligger det sannolikt också nära till hands att anta att Markus inte kommer att sköta musiken i omklädningsrummet i vinter.

På frågan om hans största styrka som hockeymålvakt lyfter han fram viljan att utvecklas.
- Det är roligt att vara målvakt! Jag är verkligen intresserad och vill hela tiden utvecklas. Jag har alltid varit träningsvillig, och tycker om att träna mycket just för att hela tiden kunna bli bättre.

Han tycker dock att han kan bli bättre på allt.
- Man kan alltid förbättra sig på alla områden. Jag tycker inte jag har någon särskild svaghet men i år har jag jobbat mycket på spelförståelse, att se varifrån hoten kommer.

Markus tycker själv att hans första säsong varit lärorik och att den utvecklat honom som målvakt.
- Det var första säsongen så det handlade mycket om att lära. Starten i AIK gick tungt men det kändes bättre och bättre under säsongen.

Att Markus var uttalad andremålvakt bakom Fasth och därmed bara spelade enstaka matcher var inget som han upplevde som ett problem.
- Egentligen är det väl både och... Det är klart man vill spela så mycket som möjligt men jag visste att Viktor skulle vara kvar och var ganska införstådd i situationen. Då handlar det bara om att se till så att man är bra förberedd. När det blir långa perioder mellan matcherna måste man träna extra, eftersom varje match man inte står i mål förlorar man ett träningstillfälle.

Du fick chansen att hoppa in i tredje matchen mot Skellefteå och höll nollan. Berätta om upplevelsen.
- Ja, det var kul! Jag såg det som en vanlig match. Hade tänkt på det inför slutspelet, och det är samma regler med tolv spelare på isen, två mål och domare. Linjerna är blå och röda och isen är vit.

Om man lusläser statistiken så verkar Markus höja sig när det hettar till. Statistiskt sett har han väldigt bra siffror i ks och slutspel.
- Jaså. Det visste jag inte. Såklart jättekul! Det blir lite annorlunda med vinna-och-försvinna matcher. Då växer man också, samtidigt blir det också lite tightare spel med mindre öppna lägen.

Markus fastnade sannolikt rejält på Skellefteåpublikens näthinna när han i femte semifinalmatchen ådrog sig en hjärnskakning – i spelarbåset.
- Det var en väldigt olycklig situation. Jag fick en klubba i rakt på tinningen vilket resulterade i hjärnskakning och en veckas vila. Jag minns att spelet i hörnet så jag vred ned huvudet för att kunna följa spelet. Då märker jag i ögonvrån hur en spelare tappar sen får jag klubban i huvudet.

Och det var då du bestämde dig för att byta lag för att undgå såna saker i framtiden?
- Haha, exakt.

Nä, men hur kommer det sig att du väljer att spela för Skellefteå?
- Jag tycker att folk man har pratat med som spelat för klubben har gett väldigt bra intryck av föreningen. När Skellefteå visade intresse, kändes det väldigt smickrande och inspirerande. Jag har bara hört bra saker om föreningen och har alltid blivit bra bemött när jag spelat här tidigare.

Känner du till målvaktstränaren Krister Holm?
- Jag har inte träffat honom privat, men jag har fått höra väldigt bra saker om honom. Både från målvaktstränaren i Malmö och även från Stefan Persson i AIK. Det känns väldigt kul att få jobba med honom.

Markus berättar att något exakt inflyttningsdatum inte är bestämt ännu, men han ska upp och göra tester nästa vecka och då samtidigt kolla på lägenheter. Han hoppas kunna vara skellefteåbo redan under maj månad.

Appropå tester, du vet att Skellefteå kör stenhård försäsongsträning va?
- Haha! Ja, jag har faktiskt hört det också. Det blir roligt!

En sista fråga; vad har du för målsättning med kommande säsong?
- Spela mer och spela bättre!

Välkommen till Skellefteå AIK, Markus!
-Tack! Det känns jätteroligt!